Варненски студенти в конкурс за благоустрояването на Сен-Дени
3

Варненски студенти в конкурс за благоустрояването на Сен-Дени

Четвъртокурсници от специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се състезават в престижен международен студентски конкурс за благоустрояването на бивша промишлена зона в парижкия район Сен-Дени.

Студентите Пресияна Пенчева и Виктория Гърневска се включиха в XVI издание на „Multi Comfort 2020“ на компанията „Sain Gobain“ и разработват проекта си под ръководството на псвоя реподавател и ментор, доц. д-р арх. Пламен Петров. Задачата на тазгодишното издание на конкурса е истинско предизвикателство за студентите. Те трябва да предложат иновативни, устойчиви и енергийно ефективни решения за преобразуването на зоната на пост-индустриалния обект на „Coignet Enterprise“ в парижкия район Сен-Дени.

Задачата включва проектиране на зелена жилищна, учебна и развлекателна зона, която да съчетава едновременно следите от историческо наследство със съвременните нужди за устойчиво развитие на квартала. Интересен факт е, че в непосредствена близост се намира националният стадион „Стад дьо Франс“, който през 2024 г. ще бъде домакин на XXXIII-те Летни олимпийски и параолимпийски игри.

Отреденият за благоустрояване парцел е между река Сена и железопътните линии, излизащи северно от Париж. Историята на терена е още по-любопитна и от факта, че в него е първата железобетонна сграда в Париж - „Maison de François Coignet“, построена през 1853 г. и обявена за паметник на културата през 1998 г. В къщата са настанявани работниците от близките цехове за торове, лепило и желатин.

Самият Франсоа Коанье е водещ френски индустриалец, пионер в приложението на стоманобетона и сподвижник на най-известния френски сградостроител Жорж-Йожен Осман, известен като барон Осман – архитектът, дал днешния облик на Париж.

Конкурсът се провежда за 16 поредна година и протича в два етапа - национално ниво с участието на екипи от студенти по архитектура от българските университети и международен етап, в който участват победителите от националните конкурси. Те ще презентират своите проекти пред международно жури в кметство на Сен-Дени.

Студентите по архитектура на ВСУ „Черноризец Храбър“ имат богат опит в участието в престижния конкурс. В 10-то юбилейно издание петокурсниците Валентина Петрова и Калоян Димов печелят първо място в националния етап на „Multi Comfort“ с проект на тема „Училище на бъдещето“.

През 2017 студентите в IV курс Полина Славова и Ангел Петраков представят България в Мадрид с проекта „Мултикомфортна къща“. В последното издание на конкурса, в който бъдещите архитекти проектираха къща в Милано, участваха над 2 200 студенти от 34 страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.