0

Ч етвъртокурсници от специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се състезават в престижен международен студентски конкурс за благоустрояването на бивша промишлена зона в парижкия район Сен-Дени.

Четвъртокурсници от специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се състезават в престижен международен студентски конкурс за благоустрояването на бивша промишлена зона в парижкия район Сен-Дени.

Студентите Пресияна Пенчева и Виктория Гърневска се включиха в XVI издание на „Multi Comfort 2020“ на компанията „Sain Gobain“ и разработват проекта си под ръководството на псвоя реподавател и ментор, доц. д-р арх. Пламен Петров. Задачата на тазгодишното издание на конкурса е истинско предизвикателство за студентите. Те трябва да предложат иновативни, устойчиви и енергийно ефективни решения за преобразуването на зоната на пост-индустриалния обект на „Coignet Enterprise“ в парижкия район Сен-Дени.

Задачата включва проектиране на зелена жилищна, учебна и развлекателна зона, която да съчетава едновременно следите от историческо наследство със съвременните нужди за устойчиво развитие на квартала. Интересен факт е, че в непосредствена близост се намира националният стадион „Стад дьо Франс“, който през 2024 г. ще бъде домакин на XXXIII-те Летни олимпийски и параолимпийски игри.

Отреденият за благоустрояване парцел е между река Сена и железопътните линии, излизащи северно от Париж. Историята на терена е още по-любопитна и от факта, че в него е първата железобетонна сграда в Париж - „Maison de François Coignet“, построена през 1853 г. и обявена за паметник на културата през 1998 г. В къщата са настанявани работниците от близките цехове за торове, лепило и желатин.

Самият Франсоа Коанье е водещ френски индустриалец, пионер в приложението на стоманобетона и сподвижник на най-известния френски сградостроител Жорж-Йожен Осман, известен като барон Осман – архитектът, дал днешния облик на Париж.

Конкурсът се провежда за 16 поредна година и протича в два етапа - национално ниво с участието на екипи от студенти по архитектура от българските университети и международен етап, в който участват победителите от националните конкурси. Те ще презентират своите проекти пред международно жури в кметство на Сен-Дени.

Студентите по архитектура на ВСУ „Черноризец Храбър“ имат богат опит в участието в престижния конкурс. В 10-то юбилейно издание петокурсниците Валентина Петрова и Калоян Димов печелят първо място в националния етап на „Multi Comfort“ с проект на тема „Училище на бъдещето“.

През 2017 студентите в IV курс Полина Славова и Ангел Петраков представят България в Мадрид с проекта „Мултикомфортна къща“. В последното издание на конкурса, в който бъдещите архитекти проектираха къща в Милано, участваха над 2 200 студенти от 34 страни.