Варненската туристическа камара отбеляза 30-годишнина от създаването си

Варненската туристическа камара отбеляза 30-годишнина от създаването си

С кръгла маса в Икономическия университет във Варна на тема „Предизвикателства пред човешкия фактор в туризма: хората създават конкурентно предимство“ бе отбелязана 30-годишнината от учредяването на Варненската туристическа камара.

Тя е една от най-старите туристически организации в България, като е създадена да обединява, да помага и да насочва работещите в сектора, каза нейният председател Илин Димитров. В рамките на срещата, с идеята да се развиват, бяха обсъдени възможности за обединяване на училища, университети, бизнес и НПО-сектора.

116 са училищата в България, в които се изучава туризъм и в момента в тях се обучават повече готвачи, отколкото IT- специалисти, уточни Димитров. Но дуално обучение има само в 6 паралелки. Допълнителен проблем е старата програма на преподаване за туризма. Много от випускниците дори не са виждали основни компютърни програми за хотел или склад, каза още той.

Варна и Бургас винаги са работили ръка за ръка, заяви на свой ред Евелина Кулева от Бургаската туристическа камара. Целта е да можем сами да си създадем кадри и те да се реализират. Бизнесът и образованието трябва да си подадат ръка, за да успеят да подсигурят необходимата работна ръка в бранша.

За 2019 г. над 20 000 чужденци са привлечени за да запълнят празнините от специалисти в туризма у нас. Това е тревожна тенденция, която трябва да се спре, стана ясно още на пресконференция за годишнината на Варненската туристическа камара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.