Варненци ползват по 95 литрa вода на ден и произвежда годишно 547 кг. боклук

Варненци ползват по 95 литрa вода на ден и произвежда годишно 547 кг. боклук

95 литра на ден е ползваната питейната вода от общественото водоснабдяване средно на човек от населението във Варненска област през 2017 г. Това е с литър повече, спрямо предходната 2016 г., показват данните на Териториално статистическо бюро „Североизток“.

За сравнение, потреблението на питейна вода от домакинствата в страната, се оценява на 99 литра средно на човек. Варненска област е една от 11-те в страната, без ограничаване на водоснабдяването, посочват още от Статистиката.

Над 86 на сто от населението в областта е свързано с обществената канализация и селищни пречиствателни станции за отпадъчни води с вторични методи и методи за допречистване, срещу средно 63 % от населението за страната.

Варна е сред българските градове и с най-много боклук на глава от населението. Статистиката на околната среда в областта през 2017 година показва, че събраните битови отпадъци на човек от обслужваното население са оценени на 547 кг., при 436 кг. средно за страната, което е с близо 17 на сто повече, спрямо предходната 2016 година.

Делът на обслужваното население в област Варна от системи за организирано сметосъбиране е 100 %, като за страната обхванатото население с тази услуга е 99,7%. Обслужените населени места в областта са 158. През 2017 г. депонираните битови отпадъци във Варненско възлизат на 53 000 тона, предадените за предварително третиране - 195 000 тона, а предадените директно за рециклиране са 11 000 тона.

Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива - на базата на транспортни документи, коментират още от ТСБ „Североизток“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.