Варна въвежда най-модерната система за събиране на битови отпадъци
4

Варна въвежда най-модерната система за събиране на битови отпадъци

Във Варна от тази година изразът „иновации в сметопочистването“ е съвсем реален и сега градът вижда ефекта от прилагането на новата система, която също е  и сигурна.

Няма ги шумните камиони, бързащи служители с оранжеви жилетки, обикновено пречещи на движението при разтоварването на контейнерите, разсипване на боклуци, разнасящата се неприятна миризма, с каквито са свикнали повечето жители на българските градове.

Дружеството „ЗМБГ“ АД, коeто извършва дейностите по събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на чистотата на места за обществено ползване на територията на Община Варна, ползва опита на италианската фирма NORD Engineering - световен лидер в областта на сметосъбирането.

Системи като тази, която се въвежда поетапно във Варна са приложени в огромни градове като Париж, Барселона, Рио де Жанейро, Флоренция, Севиля, Истанбул и много други. Морският град е иноватор за България, след като вече въвежда предложеното от NORD Engineering ноу-хау за събиране и транспортиране.

Системата за събиране на отпадъци Nord Easy System е новаторски метод, който опростява процеса на събирането на битовите отпадъци. Иновативното в нея са, както новите контейнери, така и новите сметоизвозващи машини и специализираните хардуер и софтуер за управление и контрол.

Дейността по сметосъбиране се извършва директно от кабината на автомобила, посредством лазерно насочване и наблюдение на целия процес чрез монитор в превозното средство. Съдовете са удобни за ползване, тъй като капакът се отваря и с педал, след което автоматично се затваря. Това означава, че отпадъците няма да бъдат разпилявани от птици и бездомници.

Първо бяха поставени 16 контейнера от новата автоматизираната система за сметосъбиране в централната част на Варна. Съдовете са метални и не позволяват изтичане. Могат да се отварят както с ръка, така и с крак, чрез педал. Оборудвани са с датчици, които подават сигнал до оператора при напълване над 70 %. По-големите им размери ще ги защитят от преместване и евентуално счупване.

Системата е италианска и осигурява автоматизирано изпразване на съдовете със специализиран камион от само един оператор. Новите съдове са 4 вида – с обем 2250, 3000, 2750 и 7000 литра. Най-малките се позиционират на по-тесните улици, а най-големите ще бъдат разположени в курортните комплекси и няма да се изсипват, а ще се подменят с други. 

В рамките на този месец бяха поставени 150 от новите контейнери. Целта е до една година в целия град да има само такива съдове, заяви кметът на Варна Иван Портних при представяне на автоматизираната система, която се внедрява на три етапа. Първият етап на въвеждане е в рамките на 90 календарни дни до една година, в който ще бъдат подменени общо 60% от обема на съдовете, които ще се обслужват от 7 специализирани компакторни машини.

Новите контейнери са напълно затворени и засега са разположени в три жилищни района – централния „Одесос“, „Младост“ и „Вл. Варненчик“. Финал ще бъде сложен с третият етап, при който над 80% от обема на съдовете на територията на община Варна ще бъдат сменени. 

Строителните фирми, които извършват ремонтни, са длъжни да извозват отпадъците от дейността си на специално предназначени за това места, предупреждават о общинската администрация. За извозване на едрогабаритни отпадъци до 1,5 куб м. е изготвен график за всеки район, публикуван на сайта на община Варна.

За по- големи количества е обявен тел. 052 503 801, а за предложения и идеи как да се опази и подобри градската среда – тел. 052 820 388 или https://signal.varna.bg/bg

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.