Варна събра водещи педиатри, които от днес до 16 март провеждат в хотел „Черно Море“ Първата международна педиатрична научно-практическа конференция „Заедно за децата на България“. 

На нея се разглеждат проблеми, свързани с рационалното лечение на деца и избора на персонален подход в педиатрията. Това включва подобряване на комуникацията между родител, лекар, фармацевт и пациент и по-широко използване на екстемпорално приготвени лекарствени форми за педиатричната практика, казаха организаторите от ПК „Здравеопазване“ към Общински съвет-Варна.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на Варна Иван Портних и със съдействието на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в морския град и Медицинския  университет в София. В конференцията вземат участие специалисти в сферата на педиатричната практика от Германия, Великобритания, Сърбия, Македония и Турция, които представят най-новите тенденции в областта на специфичните лекарствени форми за деца.

Проблемът с рационалното лечение на децата от години се явява наболяла тема не само в национален, но и в европейски и световен мащаб. На пазара липсват специфични педиатрични форми, позволяващи лесно адаптиране към различните възрастови групи, което води до засилена употреба на продукти „off label“ (извън одобрените показания), а оттам и до потенциални проблеми, свързани с ефикасността и безопасността на прилаганата терапия.

Предлаганите фармацевтични продукти не успяват да покрият напълно терапевтичните нужди на децата. Това е и причината да се търси решение в екстемпоралното приготвяне на магистрални и фармакопейни продукти, които ще спомогнат за провеждане на персонализирана терапия, съобразена с конкретните нужди на болното дете, казаха още организаторите на международното събитие.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Извадиха 50 кърлежа от главата на дете в София

Над 50 кърлежа са извадени днес от главата на дете в Спешното отделение на Университетската болница "Лозенец". Детето се е разхождало със своите родители в Южния парк в столицата. Това е съобщил пред БТА д-р Димитър Шандурков, лекар в спешното отделение на болница "Лозенец".

Лекари от "Пирогов" направиха приложение за помощ при изгаряне

„Лекари от „Пирогов" създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне“. Това съобщи д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на спешната болница. Приложението е създадено под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова, началник на клиниката и национален консултант по изгаряния.