Варна става Scratch-столица за поредна година

Варна става Scratch-столица за поредна година

Международният ден на Scratch за 2021 г. ще се проведе във Варна изцяло във виртуална среда. Събитието се организира всяка година от катедра „Информатика“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и с подкрепата на Община Варна.

В деня на Scratch се включват над 200 варненски ученици от втори до седми клас, учители по информатика, по природни науки, български или чужд език, както и родители. Учениците ще демонстрират знания, умения и компетентности по кодиране, програмиране и приложението им в STEM-проекти.

С участието си в поставените предизвикателства - за създаване на компютърна анимация и компютърна игра, те ще развият креативното си мислене, а в кодовете могат да включат връзки с природните науки и изкуствата. Отлично представителите се ще бъдат отличени с награди.

Учителите - автори на най-добрите разработки за обучение по компютърно моделиране, ще получат покана за включване в колектив за провеждане на изследване за разбиране на текстове и кодове, инициирано на национално ниво от катедра „Информатика“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

„В инициативата за деня на Scratch ще създаваме предизвикателства, ще представим експертни практики, ще свързваме знания от отделните науки”, коментира доц. д-р Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика“ в университета.

Инициативата за провеждане на деня на Scratch е на MIT (Massachusetts Institute of Technology) и се провежда всяка година в цял свят през месец май. В България тя се  инициира и осъществява от екипа на катедра “Информатика” на ВСУ.

Инициативата ще бъде отразена на световната карта на Scratch-събитията, казват още организаторите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.