Варна ще разполага с бюджет от близо половин милиард лева
3

Варна ще разполага с бюджет от близо половин милиард лева

Общинският съвет във Варна прие общинския бюджет за 2019 г. в размер на 497 625 000 лв. Бюджетът е рекорден в историята на града и е втори по големина в страната след столичния. Варна ще разполага т. г. с близо 104 млн. лева повече от 2018 г., без да има увеличение на местните данъци и такси.

„Бюджет 2019 ще позволи още по-ускореното обновяване на града ни. Наша обща задача е тези близо половин милиард лева да бъдат оползотворени по най-добрия възможен начин, да за може  всеки варненец да види ефекта пред своя дом и на своята улица“, изтъкна след гласуването кметът Иван Портних.

Той припомни, че само преди няколко години 200 млн. лв. бюджет изглеждаше фантастика, непостижима сума. Благодарение на усилията на всички, Варна вече разполага с половин милиард лева, допълни кметът, според който градът няма време за губене.

И тази година приоритети остават образованието, утвърждаването на Варна като  привлекателна дестинация за целогодишен туризъм, както и привличането на повече средства по европейски програми. В годината, в която Варна е Европейски град на спорта, допълнително финансиране е заделено също за спортни събития и изграждане на спортна инфраструктура.

Заложената капиталова програма е за 195 млн. лева, от които 86,3 млн. лева са осигурени от европейски програми. Над една трета от средствата в бюджета, или 35,1%, ще бъдат изразходвани за образование. Парите по това перо възлизат на 142,7 млн. лева и са с около 20% повече спрямо първоначалния бюджет за 2018 г.

През годината ще бъдат направени значителни инвестиции в подобряване на образователната инфраструктура в училища и детски градини и създаване на модерна база за образование и кариерно развитие. Предвидените средства за това са 13,7 млн. лева – двойно повече от миналата година.

Част от тях ще бъдат вложени в основни ремонти на спортни и детски площадки в редица училища и градини. Продължава работата по европроекта за  модернизация на образователната инфраструктура, който обхваща 7 училища и 3 детски градини, като през тази година в чисто нови сгради ще влязат децата от ДГ „Карамфилче“ и „Иглика“ в кв. „Виница”.

Над 124 млн. лева е бюджетът за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда за 2019 г. във Варна. От тази сума за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са предвидени 67,5 млн. лева, от които близо 38,3 млн. лева са за довършване на бул. „Васил Левски“. Около 18 млн. лева ще бъдат вложени в основен ремонт на пътна мрежа, а малко над 7 млн. лева ще струва текущата рехабилитация на улици в града.

От приоритетните обекти, по които ще се работи тази година, е изграждането на пътна автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“, с качване от бул. „Ат. Москов“. Друг голям обект е реконструкцията на улица от бул. „Първи май“ към Рибарско пристанище „Карантината“ в Аспарухово. Мащабно обновяване на улици предстои и в с. Константиново, за което в бюджета на община Варна са заделени 2,5 млн. лева.

Близо 91 млн. лева ще бъдат осигурени от оперативните програми, или с около 11 млн. лева повече в сравнение с миналата година. С 23 млн. лева европейски средства  предстои да бъде извършена модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води в к.к. „Златни пясъци“. Друг мащабен проект е рибарското пристанище „Карантината“, за който са осигурени 13 млн. лева. 

Над 10 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ ще се инвестират в благоустройство и естетизация на градската среда, като един от обектите, включен в проекта, е Морската градина. През тази година ще бъде разширен обхватът на Синята зона и за това общината е отделила 3,8 млн. лева.

Съветниците одобриха също план-сметка „Чистота“ в размер на 37,2 млн. лв., с около 4 млн. повече спрямо миналата година. С двойно повече средства ще разполага Варна за култура и спорт през 2019 г., като бюджетът на общината за „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е 33,2 млн. лева. Спрямо миналогодишния бюджет има увеличение с 16,4 млн. лева, което се дължи основно на домакинството на Варна за Европейски град на спорта.

По този повод общината ще инвестира над 14,3 млн. лева в изграждането на три нови спортни комплекса в кварталите „Владислав Варненчик” и „Виница“, на ул. „Студентска“, както и в реконструкцията на стадион „Спартак“. Общинските съветници одобриха бюджета от 2 млн. и 135 хил. лева по програма „Спорт“, при която също има увеличение на средствата с 835 хил. лева повече спрямо първоначалния бюджет за 2018 г. Спортният календар по програмата за 2019 г. предвижда провеждането на над 200 инициативи, от които повече от 50 са международни.

Бюджет 2019 осигурява повече средства и за здравеопазване. Финансовата рамка е от 21,1 млн. лева, с близо 1,6 млн. лева повече спрямо миналогодишния бюджет. Акцентът тази година е върху общинските здравни програми, чийто брой е двойно увеличен. Тази година те са общо 18 програми, 9 от които са нови.

С над 1 млн. лева е увеличен и бюджетът за социални дейности, който е в размер на 16,8 млн. лева. Продължава  надграждането на социалната програма, която тази година ще бъде допълнена с нови услуги, закупуване на нови микробуси за хора с увреждания и на товарни автомобили за нуждите на социалния патронаж.

В бюджета на Варна за транспорта са отделени общо 8,4 млн. лева, от които близо 6 млн. лева са за безплатни пенсионерски карти. За ученическите карти ще бъдат отпуснати 1,2 млн. лева. За пътуванията на хората с увреждания общината отделя още 140 хил. лева.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.