Бюджетът на Варна за 2020 г. бе приет от Общинския съвет, с макрорамка oт 492,07 млн. лв. От тях 108,37 млн. лв ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми. „Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета за 2020 г., защото това означава подкрепа за развитието на Варна. В него са осигурени средства за образование, здравеопазване и социални дейности, култура и спорт.

Този бюджет създава условия за спокойно и същевременно динамично развитие на града, както и за налагане на нов икономически профил на Варна, използвайки потенциала на университетите, на младите и образовани хора, които са истинския капитал на града ни“, заяви кметът Иван Портних пред сесията на общинския съвет.

Той допълни, че Община Варна ще  работи за привличане на инвестиции с висока добавена стойност, за развитие на икономическа зона и нови проекти с европейско финансиране. „По време на дебатите се чуха различни мнения, част от които, за мое учудване, бяха доста екстравагантни. Но, както е известно - в дълбоки мисли се давят предимно плитки умове. Радвам се, че в крайна сметка бюджетът беше подкрепен от ОбС-Варна.

Сигурен съм, че през годината тази макрорамка от почти половин млрд. лева ще бъде увеличена така, че ще продължим работа с още по-ускорени темпове“, допълни варненския кмет.

Заложените средства в бюджет‘2020 от европейски проекти и програми са 108,37 млн. лева. От имуществени и други местни данъци се очаква в хазната да влязат 91,6 млн. лева. Най-голям дял заемат налозите върху недвижимите имоти и при придобиване на имущество – по около 32 млн. лева. Планираните постъпления от данъка върху превозните средства са 21,7 млн. лева.

Неданъчните приходи, заложени в макрорамката, са 76,7 млн. лева. Основна част по това перо – 83% са постъпленията от такси и от управление на собственост. За поредна година се отделя рекордно висок бюджет от 154 млн. лв.за образование, което е с най-голям относителен дял в общия бюджет на общината – 40%, като увеличението. спрямо миналата година, е с 11 млн. лв.

Проекторамката по функция „Здравеопазване“ е 23,4 млн. лева, или с 2,3 млн. лева повече, спрямо предходната година. За социално осигуряване, подпомагане и грижи в бюджета са планирани 17,2 млн. лева. Капиталовата програма възлиза на 163,2 млн. лева, от които 100,6 млн. лева са по европейски проекти и програми.

Акцентите в нея са инвестиции в кварталите - в улици, тротоари, зелени площи, подобряване на инфраструктурата, строителство на спортни съоръжения и площадки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трайно безработни почти няма, сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия

Трайно безработни почти няма. Това сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия. Докладът е изготвен по поръчка на Община Варна от  Института за пазарна икономика и е под надслов „Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“. Той дава информация за очаквано въздействие на кризата с коронавируса върху бизнеса в града.

Офталмолозите във Варна вече имат предпазни шлемове

Уникален предпазен шлем за офталмолози бе създаден във варненската Университетска болница за очни болести във Варна. Това съобщи изпълнителният директор на здравното заведение, проф. д-р Христина Групчева, цитирана от Радио Варна.

95 досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу COVID-19

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, свързани с нарушаване на карантината.