Варна преминава към подземни контейнери и автоматизирано събиране на сметта

Варна преминава към подземни контейнери и автоматизирано събиране на сметта

Във Варна ще бъде въведена система за автоматизирано обслужване на съдовете за отпадъци, съобщи на заседание на постоянната комисия „Благоустройство и комунални дейности“ към общинския съвет, инж. Тодор Колев, шеф на общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“.

Той обясни, че системата ще бъде внедрена поетапно в целия град, на местата, позволяващи автоматизирано обслужване. Другата тема бе въвеждането на подземни контейнери за смет във Варна. През тази година изтичат договорите със сметопочистващите фирми.

В процес на изготвяне е нова обществена поръчка, при която се предвижда избраните фирми-изпълнители да въведат в експлоатация за своя сметка система за събиране и транспортиране на отпадъци, чрез подземни контейнери. Вече са набелязани местата в петте жилищни района на Варна, подходящи за монтирането на подземни контейнери за смет, но те ще бъдат конкретизирани след подписване на новите договори.

План-сметката на общината за „Чистота“ през тази година е за близо 39,4 млн. лева. От тях 15,5 млн. лв. са за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в завод и инсталации за преработка на отпадъци. Другото голямо перо от 14,5 млн. лева са разходите за почистване на обществените места.

За сметосъбиране и сметоизвозване общината е планирала малко над 9,2 млн. лева. През тази година такса смет, която във Варна е една от най-ниските в страната, остава без промяна. Очакваните приходи в бюджета от местния данък за чистота са около 28 млн. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.