0

М ощите на Св. Матрона Московска и Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски ще бъдат пренесени и поставени за поклонение в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна.

Мощите на Св. Матрона Московска и Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски ще бъдат пренесени и поставени за поклонение в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна.

Това съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополия, като уточняват, че мощите идват във Варна от Русе и това ще стане на 18 юли (сряда) в 11 часа. И двамата светци са от новата история на Руската православна църква и са живеели през 20 век. Света Матро́на Моско́вска (1881–1952) е прорицателка и светица, особено много почитана и сега в Москва.

Родена е незряща, като четвърто дете в семейство на вярващи. Според нейно житие, тя показва чудодейни лечебни и предсказателски способности още на 8-годишна възраст. 18-годишна, при поклонението си в Андреевския събор в Кронщад, се среща с отец Йоан Кронщадски, кръстен на покровителя на българите, Свети Йоан Рилски.

Според преданието, в края на службата си той я повикал с думите „Матронушка, ела при мен. Ето, идва моята смяна – осмият стълб на Русия!“ След Октомврийската революция Матрона заживява в Москва и се среща преди битката за Москва със Сталин, на когото казва, че ще спечели сражението.

След молитви към светицата, десетки семейства са станали родители, има случаи и на изцеления на тежко болни. Стотици се редят на дълги опашки пред нейните Свети мощи в Покровският манастир в Москва. 

Разказите за чудесата на Свети Лука Кримски (1877–1961) са хиляди и са събрани в няколко книги. Свързани са с изцеление от различни здравословни проблеми. Към помощта на светеца прибягват и много хора, на които им предстои операция. Приживе той е известен с това, че като хирург не е имал неуспешна операция. Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения.

Подобно на Св. апостол Лука, и той е лекар, художник и писател. Написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика, като особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“. Преставя се пред Господ на 11 юни, 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество чудеса.

През 2000 година, с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква, светител Лука Войно-Ясенецки, е причислен към руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол. Частица от тях има и в Гърция. Икони с част от чудотворните му мощи има в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ и „Свети Николай Чудотворец“ във Варна.