Варна пести над 100 000 лева годишно от улично осветление

Варна пести над 100 000 лева годишно от улично осветление

Варна ще спестява над 109 хиляди лева годишно след модернизацията на уличното осветление в  три микрорайона на жилищния район "Младост" - кв.16, „Възраждане“ ІІІ и „Възраждане“ ІV.

Новите светодиодни LED-осветители с високо качество и повишен светлинен добив са осигурени по проект  за рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на системата за външно изкуствено осветление в жилищния район.

Предвижда се ново осветление на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства, обясни зам.-кметът на общината, Христо Иванов. На представянето на проекта присъстваха и ръководителят на проекта Станчо Станев  и Франк Де Вит, представител на норвежката компания Veilyskompetanse AS, партньор по проекта.

„Настоящото състояние на осветлението в район „Младост“ е остаряло, амортизирано и с голям разход на енергия. Поддръжката е скъпа, тъй като има повече от хиляда осветителни тела, основно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и голяма консумация на електроенергия. Наличните табла са съставени от амортизирани компоненти и това не дава възможност да се извършва ефективен мониторинг и управление на мрежата, а поради остарялата система постоянно нараства броят на авариите", обясни Христо Иванов.

„Предстои подмяна на амортизирани осветители с нови светодиодни LED-осветители с високо качество и повишен светлинен добив, добавяне на липсващи осветители, внедряване на модерна система за управление на уличното осветление и изграждане на автономна фотоволтаична система.

Това ще намали разходите за поддръжка, консумативи и изразходвана електроенергия и ще подобри нощното осветление на улиците и междублоковите пространства в района. Двата най-очевидни резултата от проекта са директно въздействие върху климатичните промени, чрез намаляване на парниковите емисии СО2 и намаляване на разходите за общината чрез поставяне на по-ефективно осветление", обясни Франк Де Вит.

Очакваните годишни резултати са намаление на разходите за електроенергия за улично осветление с близо 110 000 лв. и емисиите на CO2 - с 714,02 t СО2. Общата стойност на проекта е 1,3 млн. лв., от които безвъзмездната помощ е в размер на 713 306 лв. Средствата са осигурени от програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020.

Продължителността на проекта е 10 месеца. Очакванията са след реализацията му да спомогне и за повишаване безопасността на живеещите в районите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.