Единственото увеличение от 2,6% на 3% ще има за данъка за придобиване на имущество, който се заплаща еднократно“. Това обяви кметът на Варна Иван Портних по време на последното за годината заседание на Общинския съвет.

„Нито един данък, който е на годишна основа и касае всички граждани във Варна. например данък сгради и такса смет, няма да бъде увеличен през 2020 година. Направили сме ясни разчети, ползваме натрупания опит в управлението на публичните средства и на европейските проекти, за да направим така, че бюджетът на Варна за 2020 година да бъде  отново амбициозен, балансиран, реалистичен и в същото време да даде възможност да ускорим темповете за развитието на града.

Единственото увеличение от 2,6% на 3% ще има за данъка за придобиване на имущество, който се заплаща еднократно“. Това обяви кметът на Варна Иван Портних по време на последното за годината заседание на Общинския съвет. Налогът при придобиване на имущество по възмезден начин за последно е променян преди повече от 10 години.

От този вид местен данък се очакват приходи в бюджета от около 3,7 млн. лева повече. Те ще бъдат инвестирани в облагородяване на градската среда, опазване и поддържане на зелената система на общината, изграждане и ремонт на тротоари и улици в междублоковите пространства. Кметът даде конкретен пример -  когато някой си купува апартамент, примерно за 60 000 лв., данъкът за придобиване на имуществото се увеличава с 240 лева.

„Аз не смятам, че това е данък, който се отнася за всеки гражданин, добави градоналникът. Предвид активното строителство в града, това е начин да увеличим постъпленията в бюджета, като средствата ще бъдат използвани за подобряване на градската среда“, коментира още той.

Портних подчерта, че твърденията в публичното пространство за вдигане на всички данъци в общината, са неверни, с цел манипулиране на общественото мнение.

По темата: Варна данъци смет
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

С шоколадена лотария варненци събират пари за библиотечна сграда

С шоколадена лотария преди близо 100 години варненци събират пари за изграждането на библиотека в центъра на града. На 26 декември 1930 година на редовно годишно събрание на Културно-просветното читалищно дружество във Варна, уредникът на библиотеката в града Добрин Василев, повдига въпросът за построяването на нова сграда.

Продадоха за 274 800 лв. спасителния кораб „Перун“

Варненската фирма „Юнион инвестмънтс“, която беше единственият участник в наддаването за продажбата на спасителния кораб „Перун“, спечели търга за сумата от 274 800 лв. без ДДС. Това съобщи генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“, Ангел Забуртов. Търгът с тайно наддаване, който се проведе в Морска администрация-Варна, беше с начална цена от 269 480 лв.