Община Варна подаде проектно предложение „Екологично чист транспорт за Варна“, което предвижда закупуване на 40 соло и 20 съчленени електрически автобуса. Броят на превозните средства бе уточнен след проучване на пазара.

Проектът е подготвен съвместно с общинския превозвач „Градски транспорт“ ЕАД по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“, приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ по OП „Околна среда 2014-2020 г.“ Основната цел е обновяване на подвижния състав на „Градски транспорт“ ЕАД, като бъдат осигурени изцяло електрически превозни средства, съобразени с изискванията за нулево ниво на замърсяване на въздуха.

С оглед нормалната експлоатация, ще бъдат изградени, доставени и монтирани бързозарядни станции на обръщачите във „Владиславово“ и сп. „Почивка“, зарядни станции в базата на „Градски транспорт“ ЕАД – Варна, както и трафопост.  Бюджетът на Община Варна за проекта е от 71 392 044 лв., осигурени безвъзмездно от OП „Околна среда 2014-2020 г."

Това е поредна стъпка за намаляване на вредните емисии във въздуха, коментира кметът Иван Портних. До момента в общинската фирма „Градски транспорт“ има 85 нови автобуса и 35 нови тролейбуса, осигурени чрез проекти по оперативни програми.

Преди дни 18 нови електрически автомобила бяха осигурени за ОП „Общински паркинги и синя зона“, за контрол на паркирането. В края на юли бе обявена обществена поръчка за доставка и изграждане на 31 зарядни станции, които ще бъдат поставени в центъра на града. От тях 22 ще могат да се ползват безплатно и от гражданите и гостите на Варна. Собствениците на електрически автомобили вече паркират безплатно в Синята зона на морската столица.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

3 нови „паяка“ шетат по варненските улици

Три нови репатриращи автомобила „Ивеко Еврокарго“ - тип „паяк“, които са доставени за дейността на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ във Варна, вече шетата по улиците на града, съобщи директорът на предприятието Младен Иванов.