0

К олекции с платна на двамата най-изявени родни художници – маринисти Марио Жеков/1898-1955/  и Георги Велчев /1891- 1955/ си разменят галериите в Стара Загора и Варна, съобщиха ръководителите на културните институции проф. д-р Марин Добрев и Пламена Димитрова – Рачева.

Колекции с платна на двамата най-изявени родни художници – маринисти Марио Жеков/1898-1955/  и Георги Велчев /1891- 1955/ си разменят галериите в Стара Загора и Варна, съобщиха ръководителите на културните институции проф. д-р Марин Добрев и Пламена Димитрова – Рачева.

Колекции с платна на двамата най-изявени родни художници – маринисти Марио Жеков/1898-1955/  и Георги Велчев /1891- 1955/ си разменят галериите в Стара Загора и Варна, съобщиха ръководителите на културните институции проф. д-р Марин Добрев и Пламена Димитрова – Рачева.

В черноморската столица заминават 120 работи на Жеков, които са събрани от колекциите на 7 родни галерии и десетина колекционери, а в Града на липите пристигнаха 60 малко познати на широката общественост картини на родения в Жеравна, но обиколил целия свят преди трайно да пусне „котва“ във Варна Велчев. Идеята на галеристите е да припомнят топлата връзка между майсторите на морските пейзажи, които освен че са били близки приятели имат и много общи моменти в биографиите си.

Над 3000 платна е нарисувала четката на Георги Велчев, част от тях са останали в САЩ, където е работил от 1924 до 1931 година и където е представил 8 изложби преди да бъде обхванат от носталгията и да поеме обратно към родината, припомни изследователката на творчеството му Димитрова-Рачева.

Галерията във Варна в момента разполага с 239 негови картини, над сто са изчезнали с багажа му от парахода, с който отпътувал от Ню Йорк към Австралия, а от там към Китай. Заедно с платната безвъзвратно били загубени и  дневниците,  водени от него ден по ден в САЩ.

Животът на Георги Велчев е изпълнен с авантюри, като военен художник пред Първата световна е пленен и отведен във Франция, по тази причина завършва следването чак през 1920 като ученик на Мърквичка.Веднага след дипломирането си отново отпътува за Париж, където става привърженик на стилистиката на Пиер Бонар и набистите.По специална покана на немския  символист и експресионист Хайнрих Фогелер е бил приет за член на художническата колония в замъка на Ворспеде, където рисува заедно с едни от най-известните художници от онази епоха, от тогава е и дружбата му с Марио Жеков.

Изкуствоведите са категорични, че платната с морски изгледи на Велчев са ненадминати в родната живопис, те можели да бъдат сравнявани само с рисуваните от Александър Мутафов.

Умира в пълна нищета на 16 април 1955 година едва 64-годишен като до последно не се поддава на опитите да бъде вкаран в руслото на социалистическия реализъм.Няколко десетилетия подареният от близките му за музей роден дом във Варна  на практика не функционира, което допълнително „помага“ за почти пълната забрава на твореца.Върнат е към нов живот едва през 2016-та година, когато по повод юбилейната му 125-а годишнина е издаден каталог с  репродукции на част от творбите му. Тогава е била и първата извън Варна изложба , подредена в НХГ. На практика гостуването в Стара Загора е второто по-цялостно представени на мариниста.