0

В арна е град на традиционно четящи хора, показва проучване на Асоциация „Българска книга”, проведено сред варненци в средата на месец юли, в навечерието на единадесето издание на най-голямото пътуващо книжно изложение „Алея на книгата” за да изследва отношението им към четенето и към формата.

Варна е град на традиционно четящи хора, показва проучване на Асоциация „Българска книга”, проведено сред варненци в средата на месец юли, в навечерието на единадесето издание на най-голямото пътуващо книжно изложение „Алея на книгата” за да изследва отношението им към четенето и към формата.

Анализът на резултатите показва, че 59% от анкетираните са си купили поне една книга през последната година, като впечатление прави, че процентът купували книги сред варненци е най-висок при възрастовата група между 30 и 49-годишните. Също така на въпроса „Преди колко време сте прочели последната си книга” 44% от участниците в проучването посочват, че са чели в последния месец.

Проведената анкета разкрива още, че 81% от жителите на Варна смятат, че Ларгото е най-подходящото място за провеждане на книжното изложение, сравнено с алтернативни локации.

Изследването показва още, че книжното изложение на открито „Алея на книгата” - Варна се радва на популярност сред всички възрастови групи – 77% от жителите на града споделят, че знаят за изложението, като 86% от запознатите с него казват, че са го и посещавали, а 60% от тях – че са си купували и книги от него.

Като неизменна част от Алеята, Литературният кът, който е домакин на срещи с автори, издатели, преводачи, представяния и премиери на книги, също се радва на широко одобрение сред анкетираните, като 89% от тях намират инициативата като полезна.

Тазгодишната „Алея на книгата” е към своя край, като през закриващия уикенд на 7, 8 и 9 август ще има специални предложения от над 50 български издателства и книгоразпространители, както и културна програма в Литературния кът със срещи с автограф, събития за деца, премиери и представяния на книги. Работното време на изложението остава от 10 до 22 часа, посочват организаторите.

Достъпът до всички събития от културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.