Вариант: Болните с COVID-19 да се доизлекуват вкъщи под контрола на лекар
2

Вариант: Болните с COVID-19 да се доизлекуват вкъщи под контрола на лекар

Довършване на лечението на пациенти с COVID-19 по домовете им под контрола на медици. Това може да бъде единият от механизмите за разтоварване на болниците и осигуряване на възможност за приемане на нови пациенти. Това разкри пред журналисти в Шумен заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той пристигна в града заради кризата с МБАЛ – Шумен, където местата в COVID-19 сектора привършват всеки ден, а в сряда се е стигнало до връщане на пациенти и поставянето им в листа на чакащи за прием.

Довършване на лечението на пациенти с COVID-19 по домовете им под контрола на медици може да бъде единият от механизмите за разтоварване на болниците и осигуряване на възможност за приемане на нови пациенти. Това разкри пред журналисти в Шумен заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Д-р Пенков пристигна в града заради кризата с МБАЛ – Шумен, където местата в COVID-19 сектора привършват всеки ден, а в сряда се е стигнало до връщане на пациенти и поставянето им в листа на чакащи за прием.

„Наблюдаваме ежедневно увеличаване на броя на лицата, които имат нужда от хоспитализация, броят на приетите всеки ден е по-голям от броя на изписаните. Това е причината да търсим помощ в лицето на министерството на здравеопазването“, коментира на работна среща с участието на областния управител проф. Стефан Желев, зам.-министър Пенков и директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов. Той обясни, че всеки следобед настава една ситуация с пациенти, очакващи настаняване. „И вече имаме проблем. Снощи имаме върнати пациенти. Критичните ги приехме, на другите им взехме телефоните, това са пациенти, които се нуждаят от болнично лечение. Но днес вече мога да приема толкова болни, колкото се изписват. Наистина вече сме на критичния праг.“ – допълни д-р Костов.

В сряда със заповед на директора на РЗИ местата за корона пациенти в МБАЛ – Шумен бяха увеличени до 189, но в същото време пациентите вече са 223 – от тях 165 доказани с PCR тест, останалите 57 с клинична картина и нужда от хоспитализация. Вчера в към корона сектора премина и половин етаж от АГ-отделението. Към момента пациентите с коронавирус заемат над 50 процента от всички легла в болницата, а това е краен предел, защото не може да се затворят останалите отделения, които са единствените, предлагащи специализирана помощ в областта.

„Това е картината, колегите я представиха добре. Какво можем да направим? Обсъждахме чисто медицински дали може, когато човек е клинично подобрен в болницата, да бъде изписан вкъщи, където да продължи лечението под контрола на специалис. Второто нещо е да се обмисли допълнително трябва ли и какво да се ограничи, за да може да се намали тази заболеваемост. Трето – да се обсъди с всички съседни области за приемане пациенти от Шумен като това в момента тече като комуникация между София и съседните области и по-късно ще ви информира за постигнатите договорености областният управител“, каза пред журналисти заместник-министърът д-р Пенков. Той допълни също, че са подготвени законови промени, които да дават възможност на директора на РЗИ със своя заповед да командирова лекари от една структура в друга

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.