Седмокласниците ще работят по Вариант 1 на    националното външно оценяване. Тестът за матурата бе изтеглен от Зина Соколова от "Азбуки".

Тази година изпитът ще започне в 9 ч., като учениците трябва да са заели местата си до 8:30.  Оценяването на работите тази година ще се извършва онлайн и затова трябва да пишат с черен химикал. Другата новост е баркодът на изпитните бланки, който ще бъде на всяка една страница. По думите на зам. - образователният министър Таня Михайлова това ще пречи разменят на страници, както се е случвало преходни години.
Форматът на изпита се запазва. Първата част ще тестова със затворени и отворени  въпроси, втората - преразказ с дидактическа задача. "По различно е, че това е единен изпит. Няма първи модул, който е национално външно оценяване, и втори, който е за кандидатстване. ", заяви  Михайлова.
Седмокласниците ще имат право да напускат залата след 60-тата. Това е времето, в което трябва да се справят с теста. "Ако няма да пишат по преразказа, предават изпитните си работи на квестора. ", обясни Михайлова. Тя съветва учениците да мислят и да работят по всички задачи, за да покажат по - добри резултати. Седмокласниците могат да съберат максимум 100 точки от двата модула.
Резултатите от изпита трябва да бъдат готови до 27 юни. С него учениците формират бала си за  кандидатстване в гимназия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.