0

О вощарска вар предпазва овошки и зеленчуци от екстремно високи температури.

Овощарска вар предпазва овошки и зеленчуци от екстремно високи температури.

Освен, че от жегите се появяват акари по растенията, варта ги пази и от слънчев пригор при домати, краставици и пипер, както и от върхово гниене при пипера и доматите. Също така ги защитава от топлинен удар. Зеленчуците се пръскат се два процента разтвор и растенията получават пълна защита, разказа пред „Телеграф“ овощарят Божидар Петков.

Той обясни, че с този разтвор се третира сутрин рано до девет часа и вечер след осем часа. Важното е да по-хладно. Третира се с два или три пъти през две седмици. Пръскането с варта не се свързва непременно с поливките. Петков, който е и инженер агроном уточни, че варта е безвредна и няма карантинен срок като химическите препарати. Това означава, че зеленчуците могат да се ядат веднага след пръскане, но трябва се измият обилно с вода.

Срещу слънчев пригор помага нагъсто наседеният пипер и домати. Ако вече е късно, то в никакъв случай не бива да се махат листата на доматите, каквато мода се е появила напоследък сред хоби земеделците. Листата не само, че засенчат плодовете, но и осигуряват храна на растението с фотосинтеза. Това пък припомни Теменужка Матева, биоградинар от Ивайловградскто село Пелевун.

Другото, което стопаните могат да направят, е да поставят мрежи над лехите. Така те ще пазят от сянка, но и ще са щит срещу нови градушки. Има стопани, които не плевят пипера си в най-големите жеги, точно за да го спасят от слънцето. Тревата обаче е нож с две остриета и изпива необходимата влага за чушките.

Срещу засушаване има един единствен лек и това е поливането. Затова все повече стопани си правят капково напояване и така осигуряват необходимата и дозирана влага за коренчетата. Ако обаче е късно да си правите капково за това лято, можете да мулчирате с изсъхнала трева между насажденията. Тя ще предпази от изпарение. При доматите обаче има възможност да се полива много обилно на седмица-две, каза Теменужка Матева, като няма значение дали цъфтят. Ако са сорт с едри домати, е добре да се вдигнат на колец, за да не загният плодовете по земята. За по-дребни не е проблем да се влачат по земята. Ако не живеете близо до градината си и я посещавате по-рядко, е добре да полеете доматите два пъти в един ден или в два поредни дни, но обилно.