Вар пази доматите от слънчев пригор

Третира се сутрин и вечер по хлад

Вар пази доматите от слънчев пригор

Овощарска вар предпазва овошки и зеленчуци от екстремно високи температури.

Освен, че от жегите се появяват акари по растенията, варта ги пази и от слънчев пригор при домати, краставици и пипер, както и от върхово гниене при пипера и доматите. Също така ги защитава от топлинен удар. Зеленчуците се пръскат се два процента разтвор и растенията получават пълна защита, разказа пред „Телеграф“ овощарят Божидар Петков.

Той обясни, че с този разтвор се третира сутрин рано до девет часа и вечер след осем часа. Важното е да по-хладно. Третира се с два или три пъти през две седмици. Пръскането с варта не се свързва непременно с поливките. Петков, който е и инженер агроном уточни, че варта е безвредна и няма карантинен срок като химическите препарати. Това означава, че зеленчуците могат да се ядат веднага след пръскане, но трябва се измият обилно с вода.

Срещу слънчев пригор помага нагъсто наседеният пипер и домати. Ако вече е късно, то в никакъв случай не бива да се махат листата на доматите, каквато мода се е появила напоследък сред хоби земеделците. Листата не само, че засенчат плодовете, но и осигуряват храна на растението с фотосинтеза. Това пък припомни Теменужка Матева, биоградинар от Ивайловградскто село Пелевун.

Другото, което стопаните могат да направят, е да поставят мрежи над лехите. Така те ще пазят от сянка, но и ще са щит срещу нови градушки. Има стопани, които не плевят пипера си в най-големите жеги, точно за да го спасят от слънцето. Тревата обаче е нож с две остриета и изпива необходимата влага за чушките.

Срещу засушаване има един единствен лек и това е поливането. Затова все повече стопани си правят капково напояване и така осигуряват необходимата и дозирана влага за коренчетата. Ако обаче е късно да си правите капково за това лято, можете да мулчирате с изсъхнала трева между насажденията. Тя ще предпази от изпарение. При доматите обаче има възможност да се полива много обилно на седмица-две, каза Теменужка Матева, като няма значение дали цъфтят. Ако са сорт с едри домати, е добре да се вдигнат на колец, за да не загният плодовете по земята. За по-дребни не е проблем да се влачат по земята. Ако не живеете близо до градината си и я посещавате по-рядко, е добре да полеете доматите два пъти в един ден или в два поредни дни, но обилно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.