ВАП проверила 3 пъти Агенцията за българите в чужбина (ОБНОВЕНА)

ВАП проверила 3 пъти Агенцията за българите в чужбина (ОБНОВЕНА)

Върховната административна прокуратура 3 пъти в рамките на 4 г. е правила проверки в Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ и е установявала закононарушения, съобщиха от държавното обвинение.

През февруари 2014 г. ВАП извършила проверка по реда на надзора за законност на дейностите по издаване на удостоверения за български произход в ДАБЧ. В хода на проверката били установени извършени закононарушения и на 20-и същия месец бил сезиран председателя на агенцията за предприемане на конкретни действия за недопускане на закононарушения.

През август 2016 г. ВАП отново извършила проверка на дейностите по издаване на удостоверения за български произход в ДАБЧ и пак били констатирани нарушения. На 18-и същия месец прокуратурата отново сигнализирала председателя на ДАБЧ за предприемане на действия за законосъобразно издаване на удостоверения за български произход само при наличие на законните предпоставки за това.

През юли 2018 г. ВАП се самосезирала по публикации в медиите за това, че има над 114 случая на получаване на българско гражданство от хора, издирвани от Интерпол. На 9-и същия месец наблюдаващият прокурор от ВАП сезирал министъра на правосъдието и указал да се възложи извършване на проверка от Инспектората. "Не са намерени данни за цитираните 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. Не са установени и нарушения от служители в дирекция „Българско гражданство“ по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС", съобщиха по-късно днес от Министерство на правосъдието по повод приключилата проверка на Инспектората там.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.