ВАП предлага на МОСВ да засили контрола за премахването на незаконните сметища

ВАП предлага на МОСВ да засили контрола за премахването на незаконните сметища

След проверки, възложени от Върховна административна прокуратура на прокуратурите в страната, ВАП предлага на Министерство на околната среда и водите да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица, съобщиха от прокуратурата.

По време на проверките, възложени от прокуратурите на кметовете на населените места  на основание чл. 145 ал. 1 т. 1 от Закона за съдебната власт,  са установени

1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания.

Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места.                  

Във връзка с констатираните нарушения са съставени 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша.  В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им.

След проверките прокуратурите в страната са отправили 27  предложения по реда на чл.145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт до кметове на общини за премахване  на съществуващи  незаконни сметища или за засилване на упражнявания контрол с оглед недопускане на нови. Образувани са три досъдебни производства – 2 в района на Окръжна прокуратура-Пловдив и 1 в Окръжна прокуратура-Ловеч.

В някои случаи  контролните органи са предприели необходимите действия – съставени са  351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите  са отправени 487 предписания. Последните са насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи  мерки – поставяне на забранителни табели, осигуряване на контейнери за отпадъци, осигуряване на видеонаблюдение.

В резултат на отправените предписания са

почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания.

По отношение на всички останали са предприети действия по почистване по график, съобразен със съществуващата извънредна епидемиологична обстановка.

ВАП продължава да следи действията във връзка с незаконните сметища, като разпореди  на териториалните прокуратури да осъществят контролни проверки,  които да установяват дали се спазват съответните графици за почистване на замърсяванията, както и колко от незаконните сметища са премахнати на практика.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.