ВАП нареди проверка на тока по селата

ВАП нареди проверка на тока по селата

Върховната административна прокуратура разпореди проверки на мрежите и съоръженията за външно осветление на имоти, които са общинска собственост в страната, съобщиха от ВАП.

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала във връзка с медийни публикации относно инцидент, при който 10-годишни момче е било ударено от ток, протичащ към осветително тяло на спортна площадка в село Миндя, община Велико Търново.
ВАП преценила, че с оглед обезпечаване живота и здравето на гражданите и предвид задълженията на кметовете на общини по чл.6, ал.3 от Закона за енергетиката (ЗЕ) да осигуряват изграждането, експлоатацията, поддържането и развитието на мрежите и съоръженията за външно осветление на територията на общината за имоти - общинска собственост, се налага чрез апелативните, окръжните и районните прокуратури в страната, да бъдат разпоредени проверки по реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).
При осъществяването им е необходимо контролните органи да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки с цел защита сигурността на населението.
Проверките ще трябва да приключат в двумесечен срок, след което обобщените резултати ще бъдат докладвани на ВАП, за предприемане на съответни действия по реда на надзора за законност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.