Ваня Костова запя в ангелския хор (ОБЗОР)
5

Ваня Костова запя в ангелския хор (ОБЗОР)

Инфаркт покоси обичаната изпълнителка навръх Гергьовден

Угасна голямата звезда на българската естрада Ваня Костова. Една „звезда искрометна“, както пееше тя самата, се пренесе от земната сцена в небесния хор на ангелите. И в случая това клише не е просто метафора – ако има ангели, навярно техните гласове звучат в хармония с този на Ваня. Певица с ангелски глас – това е най-честото определение, което дават за нея не само колеги, но и хиляди българи, чули веднъж нейна песен и останали омагьосани завинаги...

Както научи „Монитор“, най-вероятната причина за смъртта на певицата в късната вечер на четвъртък, е инфаркт. Медицинският екип, повикан на адреса на софийския й дом, за съжаление не е успял да я спаси, тъй като 64-годишната певица била вече в критично и безпомощно състояние. Костова отдавна имала сърдечни проблеми, тежък диабет, преди десетина години бе притеснена и от туморно образувание в гърдата, което за щастие се оказало доброкачествено. На рождения си ден на 18 април тя обаче се чувствала добре, съобщават нейни близки, а в края на месеца имала и концерт във Велико Търново. Там също била в отлична форма, разказа композиторът Стефан Диомов, участвал заедно с нея в събитието. На финала Ваня

дори попитала кога ще е следващият

концерт... Той вече ще е пред небесната публика, за нас остават записите и спомените за нея...

Социалната мрежа Фейсбук още същата вечер бе залята от безмълвна скръб по ангелогласната певица. Покрусените й колеги бяха лаконични, сякаш още не можеха да повярват че Ваня Костова си е тръгнала толкова рано. Споделяха обаче вечните й хитове – „Звезда“, „Молитва“, „Великден“, „Рождество“, „До утре“, „Алелуя“, „Да бъдем добри“, „Вместо сбогом“... Последната сподели в своя профил и синът на Ваня Боян Михайлов, дипломиран лекар, но също и певец, чиято кариера тя всеотдайно подкрепяше.

Актрисите Параскева Джукелова и Ана Пападопулу придружиха със сърчица й разплакани емотикони клиповете. „Поклон, Ваня Костова!“, написа Мартина Вачкова. „Нищо друго няма значение, когато си вдъхновение за хубавата българска шлагерна музика!“, отбеляза Мариан Бачев и в памет на Ваня Костова публикува изпълнение на песента й „До утре“, в което се включват той и артистите Жени Лечева, Елена Атанасова, Михаил Сървански, Борислав Веженов, Николай Дограмаджиев. „Беше от онези певици, които като ги

слушаш и се чувстваш уютно

а на душата ти става ведро и топло, дори когато пееше тъжнолирични песни“, коментира актьорът Симеон Владов. „Ваня беше светла душа. Ако трябва да определя с една дума Ваня Костова, това е думата, с която тя се обръщаше към приятели - "душа". Тя беше светла душа и пееше, пееше, просто пееше", каза по Нова тв композиторът Развигор Попов. "Гласът й беше вълшебен, познаваем, колоритен. Имаше чудесно чувство за хумор и умееше да събира приятели. На едно наше участие спря токът, Ваня организира осветление със свещи и повече от час пя на гостите", разказа и Мими Иванова.

От родния град на певицата със спомен се включи Стефан Илчев: „Изгубихме един ангелски глас, който носеше емоции. Моята любима нейна песен е "Ах, как можах да те пусна" на Стефан Димитров. Как ще пуснем сега Ваня...", покъртен бе Илчев, който е близък с Боян – сина на Костова.

„Отиде си невероятната Ваня Костова, обичаната от поколения изпълнителка, оставила в златната съкровищница на българската култура песни, в които са душата и сърцето й“, изказаха от Министерството на културата съболезнования на семейството и близките. „Вярваме, че уникалният й ангелски глас ще продължи да оглася нашите духовни пространства“, завършват от културното ведомство.

 

Дъщерята на скромна шивачка омагьоса поколения с гласа си

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Баща й работи в мините край града, а майка й е шивачка. Ваня е третото дете в семейството. Има двама по-големи братя. На 10-годишна възраст остава да живее само с майка си след развода на родителите си. Прекарва детството си в Родопите и по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още през този гимназиален период се увлича по пеенето и пее по бригади и заведения. Няколко пъти е предлагана за изключване от училище поради неспазване на вечерния час.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на доц. Георги Кордов. През 1980 г. участва на национален конкурс към ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група „Тоника СВ“. Журито избира Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Започват репетиции по 8 часа на ден. Първоначално за няколко месеца са на пробен период без заплащане. През лятото на същата година на път за поредната репетиция Ваня е блъсната от кола и е в критично състояние поради бременността си. Дълго време не пее. През март 1981 г. се ражда синът й Боян. Малко след това се разделя със съпруга си, музиканта Любен Михайлов, който заминава да работи в Норвегия.

Продуцентът и основателят на групата композиторът Стефан Диомов започва усилено да пише свои и да предлага песни и от други автори. Така през 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с „Тоника СВ“ – „Приятели“ по музика на Стефан Диомов. Тази песен впоследствие печели тв конкурса „Мелодия на годината '81“. Популярността на „Тоника СВ“ бързо расте, през 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен „Приятели“. Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като „Аз и моето момиче“, „Като сън“, „Конче мое“, „Къде си“, „Вместо сбогом“, „Ако те има“ допринасят силно за нейната лична популярност. Дори очилата, които носи постоянно, също са в неин плюс. Друга певица с очила освен нея и Доника Венкова няма в естрадата и първоначално всички я наричат „момичето с очилата и хубавия глас“.

През 1983 г. „Тоника СВ“ издава втория си албум „Мария“, в който Ваня има 7 солови песни. Следва албумът „Обич“ (1985), в който песните, изпети от Костова, са „Обич“, „Звезда“, „Казваха ми“ и „За старата любов“. През пролетта на 1986 г. тя записва последната си песен с „Тоника СВ“ – „Очакване за пролет“. През юли 1986 г. след вътрешни разногласия Ваня Костова и Стефан Диомов напускат групата и ансамбъла на Строителни войски. Тя започва самостоятелната си кариера с песни като „Черен кон, не умирай върху белия сняг“, „Лятото“ – дует с композитора Стефан Димитров, „Искам да ти кажа“, „Звезда“ с нов аранжимент и др. През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум „Песни от концерт“, а в края на 1991 г. втория – „Рождество“, в който са някои от най-силните балади в българския поп.

През 1994 г. композиторът Стефан Диомов събира всички певци от ръководените от него групи „Тоника“ и „Тоника СВ“ и правят незабравими бенефисни концерти в Бургас и София. Заедно певците решават да продължат под общото име „Фамилия Тоника“. Ваня Костова участва в първите им 3 албума и е солистка на песни като „Здравей, как си, приятелко“, „Добър вечер, мамо“ и др. През 1996 г. издава третия си албум „Пътят“ с най-доброто от репертоара й. През 2001 г. Ваня Костова напуска и „Фамилия Тоника“ и продължава изцяло самостоятелно. Същата година издава поредния си албум „Море от нежност“. От 2004 г. се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов. През 2015 г. след изгладени отношения с колегите си отново се събира с „Тоника СВ“, с които участва на бенефисния концерт на Стефан Диомов и в още много концерти във Варна, Бургас, София, Плевен, Пловдив...

 

Съпътстват я злоба и скандали

Група „Тоника“ и производните й често се свързват със скандали. В началото на 1980 г. първата формация престава да съществува, а песните им са забранени поради политически причини и не звучат по българското радио и телевизия близо десетилетие. Композиторът Стефан Диомов, чрез конкурс, създава „Тоника СВ“ с членове Ваня, Милица, Ралица, Драго и Тео, а Ева, Гого и Иван продължават да пеят под името „Домино“. Костова бива изгонена като според Диомов това се е случило, за да не напуснат всички останали членове на групата. През юли 1986 г. Ваня и Стефан се оттеглят, а Милица, Ралица, Драго и Емил продължават да пеят като „Тоника СВ“ до 1991 г. „Не я обичаха останалите. Те винаги са били в сянката и вече дойде време да кажа истината. Малко преди да бъде изхвърлена Ваня от групата, четиримата отиват с написани молби за напускане при генерал Живов в ГУСВ и ултимативно заявяват: Или Ваня, или ние! И понеже те са мнозинство, в Строителни войски взеха решение да отстранят Ваня и да запазят групата. Мотивите на останалите пред мен бяха, че Ваня пеела самостоятелно, представете си. Тогава се основаваха клубове “Петя Дубарова“ и тя обикаляше без пари да пее в неотоплени салони в Родопите и къде ли не. Това бе трън в очите на колегите. Те питаха Ваня солистка ли е, или е член на групата. Казвах, щом като може самостоятелно да пее – нека. Пейте и вие. Но там е работата, че поотделно всеки от тях и до днес не може да направи самостоятелен концерт. А Ваня може. И виждате какво се получава – този, който може, трябва да бъде задушен. Тя бе принудена да напусне“, разказва пред медиите преди години Диомов.

През 2018 г самата Ваня разбуни духовете с влизането си в риалити шоуто „Вип Брадър“. "Човекът, който не ме е обичал никога, е Ева. Тя се занимава с черни магии, никога не е била добра с мен. За това напуснах "Тоника", отсече във визитката си тя. По-късно в предаването пък обясни, че Гого е имал пръст в изгонването й.

Песните й звучаха в Бургас

Елена Атанасова

Бургас се сбогува сантиментално с Ваня Костова. Хиляди бургазлии оставиха цветя пред "Часовника" в центъра – едно от емблематичните места в морския град. Сред множеството хора, дошли да сведат глава и да положат цвете, беше и кметът на Бургас Димитър Николов. В памет на Ваня, в Бургас вчера звучаха нейните неостаряващи песни. Точно в 12.00 ч. на обяд гласът й зазвуча в целия град. Нейните хитове се пускаха от пет различни точки с външно озвучаване. Пред "Часовника" бе поставен и видеоекран с лика на Ваня Костова. 

"Бургаски цветя с обич за Ваня. Тя винаги е казвала, че Бургас е нейното място, имаше огромен сантимент към града ни. Многото срещи, които сме имали, винаги завършваха с това, че обича много Бургас. Бургас също я обича! Тя е един от емблематичните творци на нашия град. Със сигурност Бургас ще направи всичко необходимо, за да запази нейното творчество, песните й. Ще я запомним обичаща, силно вярваща и с изключително светли мисли. Поклон и аплодисменти!", написа кметът Димитър Николов. Композиторът Стефан Диомов, който е работил дълги години с нея беше съкрушен. 

"Не мога да повярвам, че Ваня вече я няма! Само преди десетина дни имахме концерт във Велико Търново. Тя беше в прекрасна форма, даже пя на бис няколко песни. И през ум не ми мина, че това е нашият последен концерт с нея. Ваня си тръгна, но ни остави своите уникални песни. Тя имаше вълнуваш прекрасен глас, който се отличаваше по своята бленда от всички останали гласове. Изящна фраза и перфектно чисто пеене! Изпитвам силна болка от тази загуба и ще направя всичко възможно нейните песни да продължат да се пеят от младите. На 1 август съвместно с община Бургас ще направим голям концерт, в който песните на Ваня ще бъдат изпълнени от млади певци. Тя трябваше да участва в този концерт, който вече бяхме планирали, но сега нейното място ще заемат младите с нейните песни. Сигурен съм, че и публиката ще запее и по лицата на хората ще има усмивка, а не печал", сподели Стефан Диомов.

"Болката за всички е много голяма! Ваня притежаваше божествен глас. Онова, което изпяваше, приличаше на молитва – истинско, искрено и от сърце!", сподели певицата Тони Димитрова.

 

ДРУГИТЕ ЗА НЕЯ

Стефан Диомов: Изкара цял концерт със счупен крак

„Ваня Костова беше една уникална певица, неповторима, отдадена изцяло на изкуството на песента. Ще я запомня като един изключителен артист и като голям приятел. Нямаше друга като нея. Певци има много, но истински – малко. А тя беше именно от вторите. Преосмисляше песните по свой собствен начин, пееше отлично – със специфична орнаментика и отдаваше голямо значение на текста. Всяка нейна дума, всяка сричка дори, успяваше да стигне до слушателите. Тази мелодичност не може да се забрави. Тя наистина умееше да прави текстовете достъпни и много внимателно подбираше какво пее. Но освен песните, с които е позната, тя изпълняваше прекрасно и народни песни – нещо, което много хора не знаят. При всички случаи, винаги когато бяхме заедно, аз чувствах нейното рамо и силата на истинския изпълнител – на откровения изпълнител, на всеотдайния изпълнител, на можещия изпълнител! За съжаление Ваня не се грижеше за себе си, защото не се обичаше достатъчно и това позволи на болестта и много да напредне, което впоследствие доведе до фатален край“, сподели специално пред „Монитор“ Стефан Диомов – неин ментор, важна част от творческия й път и дългогодишен приятел, който пази сърцето си много споделени мигове с певицата.

„Всичките ми спомени с нея са топли и хубави – а те не са малко. Един от любимите ми моменти с нея обаче ясно показва колко вярна беше на сцената тя. На един много важен концерт тя излезе със счупен крак, но без нея концертът беше невъзможен и тя каза, че ще премине през него дори и само с единия си крак. И както каза, така и стана – остана и не помръдна от мястото си до самия край. А концертът беше повече от 2 часа и нито един човек от публиката не успя да разбере, че тя е със счупен крак...“, разказа още Диомов.

 

Нели Рангелова: България губи нещо незаменимо

„Безкрайно съжалявам, защото гласът на Ваня Костова беше един от най-прекрасните дамски гласове в България и просто съм изключително наранена душевно и психически. Нямам думи да опиша какво чувствам... Бог да я прости! Ще я запомня с уникалния й глас, с прекрасните й песни и въобще само с положителни неща. Ние не сме работили кой знае колко време с нея, но въпреки това сме имали доста сборни и съвместни участия, пътували сме заедно. Винаги съм се възхищавала на невероятния й глас, който не може да бъде имитиран от никого. Това е един глас, който винаги можеш да го познаеш – ангелски глас! България губи нещо незаменимо. Пееше прекрасно и народни песни, и нейните собствени, голяма част от които написа Стефан Диомов. Наистина много жалко, че си отива една толкова обичана певица. Искам просто да кажа – лек полет на душата и много, много съболезнования на нейните близки, на сина й, на съпругата му, на детенцето им. Лек полет на Ваня и на душата й!“, сподели певицата Нели Рангелова пред „Монитор“. Съвсем скоро двете златни изпълнителки замисляли да обединят сили и в общ проект. „Последно си говорихме с нея да правим „Дивите на България“, тоест това, което беше нещо като американския формат с Арета Франклин, Глория Естефан и други големи певици. И тя се съгласи да участва, но за съжаление някои неща не зависят от нас...“, добави Рангелова и възкликна, че всички песни на Ваня ще останат в сърцето й, но има една, която й е най-близка и любима – „Звезда“. „Звезда искрометна и млада стопи се за миг в нощта, без следа. Прекъсна дъха ми, когато отмина, затичах се бързо, с ръце да я стигна, но сякаш от мен избяга, дивна и свидна. Все питам: "Чия съдба нейде отнесе?", запя Нели и завърши с думите: „Звездата на Ваня полетя в небето“.


Ирина Флорин: Беше от артистите стожери на гилдията

„Засичали сме се на общи мероприятия, в студиото в БНР, по тв снимки, на общи концерти. Не сме се виждали извън работата, но винаги много съм я харесвала. Тя е изключителен, уникален талант – глас, който няма как да го сбъркаш, няма и с какво да го сравниш: чувствен, лиричен и емоционален. Жалко, че си отива твърде млада – можеше да остави още много, много голямо творчество, на което да се радваме всички. Винаги ми е правела впечатление на страшно възпитан, дори срамежлив, много скромен, ненатрапчив човек. Когото няма да видите някъде ай така – да цъфва тук или там по никакъв повод. Беше сериозен артист – тези хора вече са на изчезване в българската арт гилдия. А е жалко, защото цялата тя се опира на тях, това са стожерите й, които я държат здраво с таланта си, с отношението си към света, с живота си. Рядко си голям артист, ако не си голям човек“.

Теодосий Спасов: „Калиманко Денко“ ни свърза завинаги

„Бяхме приятели, засичали сме се по участия в общи програми, където аз съм свирил с други групи, а „Тоника“ е била също, но много рядко сме имали съвместни изпълнения. Имаме обаче един незабравим дует с нея на Летния театър в Бургас през 2000 г. Направихме заедно една странджанска песен „Калиманко Денко“ с нея – само кавал и глас. Беше неповторимо! Тя бе прекрасна, уникална. Жалко, че това чудесно партньорство няма как да се повтори...“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.