Ваня Кастрева: Прогнозите за затварянето на училищата от ноември са неоснователни

Ваня Кастрева: Прогнозите за затварянето на училищата от ноември са неоснователни

Ситуацията с COVID-19 е много динамична и картината може във всеки един момент да бъде променена, но прогнозите за затварянето на училищата от ноември са неоснователни. Такива  могат да се правят само след обективни обстоятелства, които променят картината и след решение на здравните власти. Това каза пред БНТ д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София.

„За да правим такива изводи, трябва да стъпим на обективни данни. Всичко, което се случва у нас, се следи на много нива.", подчерта тя.

По думите ѝ очакванията за изключително голям пик до този момент не се оправдават.

„Към снощи 817 са децата и учениците, които са карантинирани, което означава 4 деца на 1000, при педагогическия персонал това е 2 на 1000.”, каза Кастрева. Тя посочи, че в преобладаващия брой от случаите децата са с положителен тест, придобит извън училище - през семейството или други контактни лица.

„Това означава, че училището е една от най-контролираните среди”, заяви Кастрева и подчерта, че е важно да се спазват точно правилата. Тя допълни, че освен Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката също е създало информационна платформа, в която директорите на училищата и детските градини всеки ден регистрират карантинираните случаи.

"Училището е най-контролираната среда, защото непрекъснато отговаряме на въпроси на родителите и контролираме доколко се спазват правилата", заяви Кастрева.

Все още не са налагани глоби за неспазване на COVID мерките в училище, каза шефката на образователният инспекторат. Кастрева посочи, че когато има синхронно обучение в електронна среда, ще се пишат отсъствия, а в асинхронно ще си наблюдава работата на децата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.