Необходимостта от нови училища се отразява на приема в първи клас, казва в интервю за "Монитор" началникът на Регионално управление на образованието – София-град

- Г-жо Кастрева, следващата седмица ще се проведат матурите в 12-и клас. Какви мерки са предприети, за да няма проблеми по време на провеждането им?

- От организационна гледна точка дейностите по подготовката са в последна, но динамична и отговорна фаза. На 15 май беше последният ден от учебната година на дванадесетокласниците и до края на седмицата трябва да имаме точната бройка на допуснатите до явяването на държавните зрелостни изпити. За тези, които не завършат успешно учебната година или желаят промяна в оценка, за два дни трябва да се организират и проведат поправителни изпити, изпити за промяна на годишна или на окончателна оценка. На 17 май зрелостниците ще получат служебните бележки за допускане до държавните зрелостни изпити (ДЗИ). Директорите следва отново да ги инструктират за техните права и задължения, да им припомнят, че трябва предварително да проучат маршрута и времето за достигане до училището, в което са разпределени да положат ДЗИ. В деня на изпита трябва да носят документ за самоличност, служебната бележка за допускане до ДЗИ, черен химикал за писане, много спокойствие и увереност, че това е денят на тяхната личностна изява и успешен финал на училищните години.

Видеонаблюдението също е важна част от организацията. В момента тече техническа профилактика на всички камери, защото те трябва да бъдат ориентирани по начин, по който да позволяват видимост върху залите, в които се провежда изпит, и тези, в които се комплектуват изпитните материали. Залите трябва да бъдат добре подредени, по чиновете да бъдат сложени стикери, които да идентифицират мястото на всеки един зрелостник.

Видеонаблюдението дава възможност в реално време да се наблюдават дейностите и изпитните зали на различни нива на контрол – в училището, в Регионалното управление на образованието, в Министерство на образованието и науката. Всички колеги, които са ангажирани с това, могат пряко, но дистанционно да контролират протичането на изпита - дали всички маси са свободни, без чанти, без други материали върху тях, дали някой си позволява да се държи неприлично или пък има телефон. В обсега на видеонаблюдението е и поведението на квесторите. Недопустимо е един квестор да покаже безотговорност при изпълнение на своите задължения и да нарушава правилата. Директорите на училищата, в които ще се провеждат държавни зрелостни изпити, следва да проверят и техниката за размножаване на изпитните материали, да инструктират квесторите и членовете на училищните комисии и да обезпечат тяхното присъствие в деня на изпитите.

- Какъв е броят на учениците, които ще положат матура в столицата?

- Заявление да се явят на задължителния изпит по български език и литература са подали 9652 зрелостници, но част от тях може да не бъдат допуснати. Тези, които ще се явят на втори държавен зрелостен изпит, са 8565, като се запазва тенденцията в София най-много да са избрали английски език. Увеличава се броят на зрелостниците от професионални гимназии да избират за втора матура държавен изпит по теория и практика за придобиване на професионална квалификация. Те вече са 1112, което говори за един престиж на професионалното образование. Заявление да се явят на матура по желание са подали 502-ма зрелостници.

- В колко училища ще се проведе изпитът и колко квестори ще пазят учениците?

- Училищата, в които ще се провежда държавен зрелостен изпит по български език и литература, са 103. За него са ангажирани 2035 квестори, които са разпределени в 744 зали. Училищата, в които ще се провежда втори държавен зрелостен изпит, са 106, но залите са по-малко - 662. За него са ангажирани 1858 квестори.

- Какво може да направи квестор, ако забележи нещо съмнително в поведението на един ученик?

- Ако това се случи, той трябва да предупреди зрелостника, че това негово поведение може да доведе до анулиране на работата. След това квесторът наблюдава поведението му и съответно при необходимост следва да се създаде протокол за анулиране на работата.

- Някои ученици се разбират, че ще ходят с два мобилни телефона - единият остава при квестора, с другия се опитват да преписват в тоалетната. Ще ходят ли с придружител?

- Още при подготовка на сградите за провеждане на държавни зрелостни изпити директорите имат ангажимент да проверят и тоалетните като място, където могат да бъдат оставени предварително „помощни“ средства за преписване. Ангажимент за поведението на зрелостниците извън изпитната зала имат квесторите в коридорите. Разбира се, те могат да придружават зрелостници до самата тоалетна. Трудно мога да си представя, че там могат да препишат незабелязано, защото всяко съмнително поведение може да бъде проконтролирано - колко дълго ще се задържиш на това място, дали ще имаш възможност изобщо да се добереш до каквато и да е информация, свързана с изпитния материал.

Предупредихме директорите на училища и по отношение на изтичането на информация за изпитния вариант. Никой няма право да напуска сградите в регламентираното време от 60 минути, никой по време на изпита няма право да ползва мобилен телефон, изключвайки директора, с който ние трябва при необходимост да сме във връзка.

- За разлика от други години тази не тече търговия на отговори в интернет, въпреки че вече в социалните мрежи бяха публикувани предположения за автора. Смятате ли, че учениците най-накрая разбраха, че няма как да изтече предварително информация?

- Надявам се, че след толкова много доказателства, че недобросъвестни граждани спекулират със страховете на зрелостниците, търгуват с тяхното доверие и в крайна сметка печелят, вече има своя ефект. Предоверяването на социалните мрежите и „услугите“ на „доверени“ лица е явление подобно на телефонните измамници. Надявам се това време да е отминало. Най-сигурният и независим начин да бъдеш успешен на държавния си зрелостен изпит е като разчиташ на себе си, на собствените си знания и умения.

- Ако на някого му прилошее по време на изпита, има ли осигурено медицинско лице?

- Задължително. Във всяко училище, в което се провеждат държавни зрелостни изпити, има медицинско лице. За да няма такива проблеми, съветваме зрелостниците да са добре отпочинали, да са взели лека закуска, да пият вода, да са уверени и спокойни. Светът не свършва с този ден, това е само началото на житейските изпити и предизвикателства.

- Сряда вечерта приключи и кампанията за подаване на документи за първо класиране в първи клас. Има ли някакви проблеми?

- От информацията, която ние събрахме чрез директорите на училища, до този момент няма създадено социално напрежение. Ключовият ден ще бъде 3 юни, когато се обявяват списъците с първото класиране. Задължението на училищата е те да бъдат оповестени своевременно, а на родителите не само да проследят къде е прието детето им, но и да спазят всички срокове. Те не са разтеглени във времето. На 3 юни се обявяват списъците, от 4 до 6 юни родителите следва да запишат детето си в училището, в което то е класирано. Ако е класирано в повече от едно, те трябва да решат в кое бъде записано детето.

- Какви документи трябва да носят при записването на детето в избраното училище?

- Това са оригиналът на удостоверението за завършена подготвителна група, оригиналът на удостоверението за постоянния или настоящ адрес на детето, издаден от съответната районна администрация. Оригинал на удостоверение за раждане на детето се представя за сверяване на данните и се оставя копие. Ако детето е прието с допълнителни точки за брат или сестра в същото училище, е необходимо да се представи оригинал на удостоверението за семейно положение, издадено от съответната районна администрация. Това е важен документ и когато се доказва, че семейството е многодетно. Бъдещият първокласник се записва с оригинала на удостоверението за задължително предучилищно образование за завършена подготвителна група, който се оставя задължително в училището.

- Ако детето не е прието на първо класиране в желаното училище, какво трябва да подготвят родителите за второ?

- На 6 юни се обявяват незаетите места, а след това от 7 до 10 юни до 12 часа те подават заявление за участие във второ класиране.

- Има училища, в които са кандидатствали над триста деца и със сигурност ще се стигне до жребий. Откъде научават за това родителите?

- От сайта на училището, защото то е мястото, където се случват всички дейности. Училището следва да организира дейностите за класиране по достатъчно публично оповестен начин, за да могат родителите да бъдат част от тази процедура. Опитваме се да бъдем максимално креативни към решаването на който и да е проблем, но реално погледнато при всички случаи най-желаните училища и тези, които са близо до новоизградени жилищни комплекси, ще бъдат подложени на натиск. Аз не мога да виня родителите, защото законът им дава правото да изберат къде да учи тяхното дете. Необходимостта от нови училищни сгради в София няма как да не се отрази при реализирането на дейностите по приема в първи клас. Така е и в детските градини. В район „Студентски“ имат само две училища и за тях е много важно приемът да протече нормално. Те са много близко едно до друго и е възможно приемът на децата от първите групи да се компенсира, разпределяйки ги равномерно в двете училища. В районите на столицата ни ситуацията е много различна, защото демографската карта не съвпада с образователната инфраструктура. Спецификата на образователните дейности в София-град, включително и приемът в първи клас прави образователната ни система уникална. Тук има общински и държавни училища, училища към Министерство на културата, където също имаме прием на първокласници, както и изключително престижни частни училища. Така че дано за всяко дете това да бъде времето на една сбъдната мечта.


Визитка:

Магистър по история и образователен мениджмънт на Софийския университет

Доктор по педагогика на Пловдивския университет

Работила е като учител по история в 119-о СОУ

От 1998 до 2006 г. е директор на 2-ро СОУ

Бивш заместник-министър на образованието и науката,

началник на Регионално управление на образованието - София-град

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коронавирусът удря всичко, не само каналджиите, казва пред

Шефът на Гранична полиция: 142 000 българи са се върнали у нас от 13 март насам

Коронавирусът удря всичко, не само каналджиите, казва пред "Телеграф" Светлан Кичиков

142 000 българи са се върнали у нас от началото на кризата с разпространението на COVID-19. Това казва в интервю за "Телеграф" шефът на Гранична полиция Светлан Кичиков. Публикуваме цялото интервю.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Времето на самоизолация може да се превърне в успешно за нас в личен план

Заедно можем да съхраним своята човечност, само така ще излезем от кризата, коментира в интервю за "Монитор"  директорът на Специализираната болница по психиатрия „Св. Иван Рилски” в Курило.

Богомил Николов: Внимавайте, ако ви предлагат добавки за лечение на коронавирус

Заради мерките се надявам, че търговията за Великден ще е само в супермаркетите, а не в багажници на колите, казва в интервю за "Монитор" изпълнителният директор на „Активни потребители”