Ваня Кастрева: Не се изисква подпис при онлайн подаване на заявлението за 1 клас

Ваня Кастрева: Не се изисква подпис при онлайн подаване на заявлението за 1 клас

При онлайн подаването на заявленията за прием в първи клас не се изискват подписи. Това уточни пред „Монитор” шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева във връзка със старта на кампанията и сигналите, че някои училища не приемат заявления без подпис.

„Със столична община уточнихме, че за улесняване на родителите при онлайн подаване на документите за прием в първи клас заявлението няма да бъде с подпис. Но ако детето е класирано, при записването родителят трябва да занесе подписано заявление заедно с оригиналите на всички останали документи”, заяви тя.

Тази година информацията за постоянен или настоящ адрес на кандидат-първолаците и семейно положение се набавя по служебен път, въпреки това родителите ще трябва да ги носят и в хартиен вид. Така те отново ще трябва да се разходят до районните администрации, за да си набавят документите, с които трябва да запишат детето си. Причината е, че в системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на столична община е посочено, че при записване родителите трябва да носят оригиналите на документите, обясни шефката на столичния образователен инспекторат. За да се промени това, трябвало столичния общински съвет да излезе с отделно решение.

Кастрева подчерта, че при записването водещ документ продължава да бъде оригиналът на удостоверението за завършено предучилищно образование. Освен него, родителите ще трябва да представят и всички оригинали на документите, с които са класирани и приети: оригинал на удостоверение за промени на постоянен адрес на детето, оригинал на удостоверение за промени на настоящ адрес на детето, оригинал на удостоверение за семейно положение, съпруг/а и деца за класираните в първите три групи. За малчуганите от четвърта пък е необходим оригиналът на удостоверение за настоящ адрес на детето. Същото важи и за децата с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район, граничен на прилежащия район на училището, които ще получат точки от допълнителните критерии. Тези, които имат бонус точки от допълнителния критерий за кандидат-първолаци от семейства с повече от две деца, ще трябва да носят и оригинал на удостоверения за постоянен/настоящ адрес на всички деца от семейството/домакинството. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.