Ваня Григорова: Национални стачки в българското законодателство няма

Ваня Григорова: Национални стачки в българското законодателство няма

„Национална стачка в българското законодателство няма, няма законова възможност по която ние – синдикатите да оправдаем отсъствието на работниците от работа. Ако някой работодател иска да остави работниците си да се включат в протести, да им даде допълнителен платен отпуск и те да отидат на площада.“ Синдикатите обаче нямат механизъм да оправдаят отсъствието от работа. Това заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ пред БТВ.

И двата синдиката нямат решение по отношение на стачките, не може хора в централите да вземат решение от името на работниците, поясни Григорова.

„Има сигнал от работници в аптека, които са обявили че са на работа 24 дни в месеца, което означава, че тези работници не могат да планират свободното си време, лишават семействата си от внимание, а това води до напрежение за хората, тежко натоварване и невъзможност за физическо възстановяване, каза още Ваня Григорова.

В аптеките са на сменен режим, има законодателство, което трябва да се прилага, защото има директива, която регулира тези неща, поясни пък Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Работодателите в световен мащаб имат проблеми с извънредния труда, а той трябва да се планира по някакъв начин, защото особено в момента има извънредни поръчки, извънредни обстоятелства, което налага този труд да бъде планиран и компенсиран или с възнаграждение за служителя  или с почивен ден, каза още Бранков.

В една от поправките, които се приеха на съвета за тристранно сътрудничество е да се ограничат вторите трудови договори с едни и същ човек, защото в момента на практика работодателите сключват втори трудов договор за 4 часа, освен първият на 8 часа, и така се получава, че работите 12 часа, но не се заплаща извънреден труд, поясни още Григорова. Цената на извънредния труд трябва да се увеличи 4 пъти при тези условия, допълни тя.

В момента има ограничение, ако един шофьор работи като такъв на 8 часа, не може да сключи втори трудов договор за същата длъжност, поясни Бранков. Всички работодатели имат проблеми с извънредния труд - има извънредни поръчки и т.н, каза зам.-председател на БСК. 

По отношение на еднодневните трудови договори в момента се прави разширение за тютюнопроизводителите, защото до момента бяха разрешени за заведенията. Натиска за тези договори е огромен, а те са изключително порочни, поясни Григорова. „Те са не изгодни, защото отивайки сутринта на работа и чакате да видите дали ще ви вземат или не, а това не дава сигурност на работника, нито за неговата заетост, нито за неговото месечно възнаграждение“, категорична е Григорова.

Според Бранков, пък има вариант, в който работника не идва на работа и затова тяхното предложение било за еднодневни трудови ваучери за сезонни дейности. Има директива, с която Европа цели да ограничи тези практики, а ние пък ги разширяваме, каза Григорова. Законодателството ни не е гъвкаво потвърди и Димитър Бранков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.