Ваня Григорова: Без доплащането работникът ще е ощетен с около 180 лв.

Ваня Григорова: Без доплащането работникът ще е ощетен с около 180 лв.

Новият тип контракти няма да гарантира сигурно възнаграждение, това каза в интервю пред "Монитор" Ваня Григорова, която е икономически съветник на КТ "Подкрепа", по повод предложението на бизнеса за трудов договор с нулеви часове. 

- Г-жо Григорова, работодателите настояват клас прослужено време да отпадне за всички професии, а не само за държавната администрация, както е в момента. Как би се отразило това на трудещите се?

- Ако приемем, че получават средна работна заплата 1000 лв., стажът е 30 години, а процентът е минималният – 0,6. Това означава, че към заплатата им се добавят 18% или 180 лв. Следователно при отпадането му те ще взимат със 180 лв. по-малко, което пък ще се отрази на покупателната им способност. Работниците и без това бягат от страната, а България се обезлюдява. Национално представителните работодателски организации са основните отговорници за демографската ситуация, в която се намираме.

- Същевременно от КТ „Подкрепа“ настоявате за връщане на клас прослужено време в държавната администрация. Защо е важно да се начислява клас прослужено време?

- Социалните работници например се водят държавни служители, но са с трудови договори за разлика от държавните. Освен това те работят на минимална заплата, без да има механизъм, които да им гарантира увеличение. Знаете ли, имаме членове от синдиката в Бургас с по 2 висши образования, които се грижат за социално слаби, а в същото време те самите са такива.

- На масата за преговори е поставен и нов тип договорни отношения, т.нар. трудов договор с нулеви часове. Какво всъщност означава това?

- Това означава, че дори със сключен трудов договор работникът няма да има никаква гарантирана заетост, съответно и никакво сигурно възнаграждение. При такъв тип контракти се работи на повикване, т.е. работодателят вика служителя само ако има работа. Така трудещият се е ангажиран с дадена фирма и не може да си търси друга заетост и няма гаранция, че ще може да си плаща сметките.

- Има ли такъв вид договори в друга европейска държава и какво показва практиката?

- Тенденцията тръгна от Великобритания, а вече има много държави, които го прилагат. Именно защото влиянието върху хората е изключително негативно, ЕК от година и половина обсъжда директива за прозрачни и предвидими условия на труд. Изначалната й цел беше забрана на ползването на този тип договори. След натиск от страна на европейския бизнес обаче, тя се трансформира в това как да се намалят щетите и вредите, които носи след себе си този договор.

- В предложенията за промени в Кодекса на труда на дневен ред е и двойното увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно.

- Според нас извънредният труд не бива да бъде увеличаван. Той, както и нощният труд, водят до физическо изтощение, до множество заболявания, стрес, семейни конфликти, дори и до разводи. Вместо държавата впоследствие да подпомага хора с увреждания, е редно да запази трудовия си потенциал. Твърденията, че служителите искали да полагат извънреден труд, не са верни – никой не иска да се изтощава повече от необходимото. Тези, които го правят, са хора, които са принудени да се трудят повече, за да оцеляват.

- Повече от 10 г. ставката за нощния труд е 0,25 ст. на час. Работодателите не веднъж са признавали, че заплащането е мизерно, но въпреки това не искат да я повишат. Защо?

- Те просто си пазят печалбите, това е нормално поведение. Не е нормално обаче правителството да не прави нищо, за да я повиши. Между другото както бизнесът се съгласяваше с нас, че добавката за нощен труд е обидно ниска, така сега предлага да отпадне нормативното й определяне.

- Ако ставката за нощен труд отпадне, означава ли, че съществува реален риск хората да останат с още по-ниска добавка, отколкото сега?

- Да, но не вярвам, че правителството ще го приеме. Според работодателите, ако тя отпадне, щяла да се определя от колективни трудови договори. Какво обаче правим там, където няма синдикат или чакаме работодателите да направят т. нар. директорски синдикат, за да могат да се договарят с него за още по-ниски добавки.

- Вашето предложение е добавката за нощен труд да е 0.5% от минималната заплата – това с колко ще повиши доходите на хората?

- Зависи колко често полагат нощен труд. Сега за 8 часа получават по 2 лв., колкото да си платят билетчето. С нашето предложение ще взимат по около 20 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.