Общинари от Белоградчик 

Неизвестни засега вандали заличиха уникални рисунки в пещерата Магурата, след като надраскаха на стената на пещерата думите "Ради Павчо 2019 Антов". Общинари от Белоградчик пък мазали с кал и трили с четка и парцали мястото на драсканицата, за да прикрият скандала. Това научи репортер на "Монитор".

Първи във фейсбук посетител от Приморско Андрей Шурелов. най-ранните артефакти по стените са на 7000 години. Според туристи слизали в пещерата днес надрасканията надпис е заличен и от него единствено е остовено издълбаното Павчо.

Вандалският акт предизвиха вълна на недоволство в социалните мрежи. Унищожени са уникални рисунки на ловни сцени и слънчевия календар, датиращи между 3000 и 1200 години преди новата ера. Залата беше затворена за посетители в продължение на години, а решението да бъде отворена беше взето съвсем наскоро.

След като стана ясно от Фейсбук публикация,че в края на миналата седмица вандали са драскали върху уникалните праисторически рисунки в пещерата „Магура” днес факт е и безхаберие, граничещо с престъпление. Неизвестно за сега кой и по чие нареждане, но неизвестни служители с кал, четка и парцали, някой се е опитал да заличи написаното„ Ради, Павчо и Антов, 2019!  В момента се четат само части от буквите на надписа и претисненията са ,че са повредени и праистиречските рисунки под драсканиците. За това, че някой е трил надрасканото опитвайки да го заличи потвърди Емил Цанков, историк и зам.-председател на археологическото дружество в Белоградчик и бивш кмет на община Белоградчик. Той предостави и снимки от опитите да се прикрие вандализма. Днес при неговото посещение в пещерата е дошла и полиция да изяснява случаят. Той е категоричен , че общината се е опитала пет дни да прикрие вандализма, с обяснението че тиражираните снимки са фалшива новина.

На 14 май в 10 ,39 ч. в профила си Андрей Шурелов, от Приморско публикува снимка и пише следното, след като в неделя на 12 май той със свои трима приятели е посетил пещерата „Магурата”, където се намират уникалните праисторически рисунки –гордостта на българската праисторическа наука .

„ Ради, Павчо и Антов, 2019!
Да се знае!
Историята продължава да се пише - съжителство на рисунки на 12 000 год., и на надписи на няколко дни. След още 12 000 год., новия надпис ще е древен, и изследователите тогава ще спорят кой/кои са тези Ради, Павчо и Антов! „

Неизвестно, кога преди посещението на Шурелов е направен вандалския надпис, коментират историци от Белоградчик. Пред “Монитор”, те казаха, че рисунките са издраскани поне няколко дни преди вандализма да стане известен и то благодарение на Фейсбук публикацията. Хората в Белоградчик, историците си задават въпроса как се е стигнало до този вандализъм, което означава, че в пещерата посетителите са били без екскурзовод и подобно действие е безхаберие , граничещо с престъпност. По неофициална информация от Белоградчик, общинската управа разбирайки за вандализма се е опитала да прикрие стореното заличавайки издрасканото с четки, боя и парцали? Дали това наистина е така тепърва ще се установява от полиция, историци и управници...

Андрей Шурелов каза специално за „Монитор“, че вандалите са драскали имената си в дясната част от ловната сцена на уникалните рисунки в Галерията със скалните рисунки в пещерата "Магура". Той заедно с приятелите си и голяма група туристи са влезли в неделя в 10,30 ч.да разгледзат пещерата и са придружавани от екскурзовод. Любопитното и интересно според Шурелов е, че до галерията с рисунките групата рязко е намаляла на десетина човека. Тогава той е забелязъл вандализма и запитал екскурзоводът за деянието и отговорът е бил „ че най-вероятно драскането върху рисунките и надписът е станал в събота-11 май. Според Андрей Шурелов практика е в Галерията с рисунките туристите да остават сами, без екскурзовод , което е предпоставка всеки недобросъвестен да вандалства необезпокоявано..... На въпроса Кожг ТойТой разказа, че

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива. Това заяви пред БНР кметът на Белоградчик Борис Николов. Той беше категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

Пещерата "Магура", която се намира в близост до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г. и отстои на 50-тина километра от Видин и е сред най-посещаваните в страната и от години страната ни се бори рисунките да влязат в списак на защитените исторически обекти от ЮНЕСКО.

Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са от преди 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

Дълги години залата с рисунките беше затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти бе взето решение залата да бъде отворена и пещерата годишно се посещава от хиляди български и чужди туристи.

През 2018 година екип учени , които правиха 3D заснемане на рисунките алармираха, че въпреки безспорната си културна, историческа и туристическа значимост, Галерията със скалните рисунки остава без адекватна защита и стратегия за опазване.

Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

Няколко години преди 2011 г.пещерата “Магура” бе затворена за посетители, след като крадци вандалски обраха осветлението в нея и нарязаха специалния кабел, който го осигуряваше. В годините около собствеността на “Магурата” се водят постоянни спорове, защото тя в миналото бе отдадена за стопанисване на частна фирма, която трябваше да ремонтира и възстанови осветлението, което не бе извършено. През 2011 г. стартира проект за възстановяване на осветлението на уникалната българска пещера “Магура”. Възстановяване на осветлението в цялата пещера струваше 240 000 лева.

“Магурата” е разположена в близост до с.Рабиша и едноименното езеро. Пещерата е първата благоустроена пещера в България. Тя е скътала в недрата си най-богата галерия от скални рисунки на Балканите. Възрастта на “Магурата” се определя между 1,5 и 4 млн.години и те се състои от обширен подземен лабиринт , чийто клонове имат дължина около 2,5 км с импозантни зали, сталактити и сталагмити, редки пещерни образования.

Скалните рисунки, които са под специална защита, са правени от първобитните обитатели с прилепско гуано и общия им брой възлиза на над 750. С най-богата и сложна композиция се отличават първите три групи, представящи ловни сцени, митични танци и с право рисунките се смятат за изключително ценни за науката и се определят от историците като уникални шедьоври на праисторическото изкуство в Югоизточна Европа. Рисунките се намират на 375 метра под земята , от естествения вход на пещерата. Общият брой на изображенията надхвърля 750. За да бъдат запазени, достъпът до тях бе дълги години ограничен. Първите следи от присъствието на човека в пещерата се отнасят към късният палеолит, 8 000 години преди Христа. Уникалните скални рисунки са изпълнени с прилепно гуано (тор). Те са многопластови и от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Рисунките в "Магурата" изобразяват танцуващи женски фигури, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, богато разнообразие на животни, "шахматни" пана, слънца, звезди, оръдия на труда, растения. Слънчевият годишен календар е от късния енеолит и добавки през раннобронзовата епоха и е изпълнен с голяма точност и прецизност на записите. Чрез рисунките праисторическите хора са съхранявали информациите за регионалния календар и празниците, изобразявайки техните символични и конкретни персонажи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Леки катастрофи, напрежение и размяна на обиди и ругатни в колоните

Втори ден десетки водачи са блокирани на АМ „Струма“ край Дупница

Леки катастрофи, напрежение и размяна на обиди и ругатни в колоните

Втори ден десетки водачи останаха блокирани на АМ „Струма“ край дупнишкото село Дяково. Опашката е над 3 километра, като в нея има както леки коли, така и тирове.

Обновяват пътната маркировка до началото на учебната година

Столична община, наред с ремонтите в училищата, работи и по освежаване на пътната маркировка. Това заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов, който се включи в инициативата на Института за пътна безопасност „Мисия Нула".

Шефът на фирмата Иван Тодоров стои и зад фирмата майка в САЩ, но се изкарва чуждестранен инвеститор

Обвиняемите за атаката срещу НАП плашат с дела срещу държавата

Шефът на фирмата Иван Тодоров стои и зад фирмата майка в САЩ, но се изкарва чуждестранен инвеститор

Обвиняемите за хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени и впоследствие публикувани в различни форуми данните на 5 млн. български и чужди граждани, предприеха нова защитна стратегия, заплашвайки държавата, че ще я съдят.