Вандали дупчат дърветата в Кюстендил, наливат в тях нафта
3

Вандали дупчат дърветата в Кюстендил, наливат в тях нафта

Посегнаха и на вековните секвои в „Ючбунар“, направиха дупки и ги палиха

Вандали дупчат дърветата в Кюстендил, след което наливат в тях нафта. За това сигнализираха общественици от областния град, които са подготвили и сигнал до Общината.

Последно обект на посегателство стана емблематичната върба, която се намира в непосредствена близост до римските терми. „Поредният и особено драстичен е случаят с варварски пробитите дупки в короната на прекрасната върба край римските терми. Подобни действия се видяха и на други места в страната – през дупките се налива нафта, за да се убие дървото и да се наложи неговото отсичане. Ако там е могло да се пробият десетки дупки в тялото на едно дърво - което не става за пет минути, и никой нищо да не е видял, кой ще види, ако някой някого убие там за пет секунди?! Сигурно има начини този драстичен случай да бъде разследван, да има някаква реакция от Общината. Иначе излиза, че ни е безразлично. Или че сме безпомощни. А и двете неща са страшни!“, посочва в писмото до общинската администрация кюстендилката Виолета Атанасова.
Наскоро вековните секвои в местността „Ючбунар“ също станаха обект на вандалска проява. При проверка от РИОСВ и ДЛС Осогово беше установено, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои бяха направени дупки, от които имаше изтичане на смола, която в последствие е палена и по корите има следи от обгаряне. От страна на стопанството бяха взети своевременни мерки за ограничаване на тази вандалска проява.
„Ние от ДЛС Осогово взехме мерки, като поставихме две табели. Едната противопожарна, другата забранителна, със съответните съдържания да не се пали огън в гората и, че се забраняват всякакви дейности като кастрене на клони, чупенето им, които могат да навредят на вековните дървета. Вследствие беше отстранено и заличено самото огнище и апелираме към жителите на Кюстендилска област тази вандалщина да бъде прекратена”, обявиха от ДЛС Осогово.
Към този момент няма постоянна охрана, която да наблюдава природната забележителност.
Трите гигантски секвои в местността Ючбунар, село Богослов, попадащи в териториалният обхват на ТП ДЛС "Осогово" са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета. Забранени са всякакви дейности, които могат да доведат до тяхното повреждане или унищожаване, а именно - кастрене, чупене на клони и нараняване на стъблата. Секвоите бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018г. и бяха класирани на 8 място с 11 625 гласа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.