Валтер Молино, който нарисува света на COVID-19 преди 60 г.
3

Валтер Молино, който нарисува света на COVID-19 преди 60 г.

През 1939 г. художникът публикува комикс със заглавие: „Вирус - магьосникът от мъртвата гора“

Пророк, предсказвач, ясновидец, прорицател, оракул - с тези и още куп сходни имена медиите в Италия венцехвалят вече повече от месец художника илюстратор Валтер Молино.

През декември 1962 г. той рисува за задната корица на неделното приложение на в. „Кориере дела сера“ - „Доменика дел Кориере“, шеметна футуристична рисунка със заглавие „Животът през 2022 година“. Някъде в края на юни пък тази година разтропан репортер я намери в архивите на всекидневника, пусна я по медийното течение и после хората по света научиха, че съдбата им по времето на пандемията COVID-19 е предначертана преди почти шест десетилетия. Защото на въпросната рисунка има всичко онова, с което ние живеем днес - стриктното социално разстояние,

плексигласовите стени и скафандри, с които се делим един от друг

яката дисциплина във всекидневието ни, подчинението на невидим и може би наистина загрижен за здравето ни регулировчик.

Все пак бързият поглед върху задната корица на „Доменика дел Кориере“ от 16 декември 1962 г. и разлистването на изданието показват, че илюстрацията въобще не е замислена като предсказание за живота в далечното бъдеще под диктовката на някакъв зъл и безпощаден вирус. В прекия смисъл на думата, разбира се, защото на практика целта на Валтер Молино е да покаже пагубното въздействие върху човека на един друг също много

опасен за цивилизацията, но от технологично естество „вирус“

- автомобилния трафик, както и пътя за неговото неутрализиране. По онова време във вече претъпкания с коли и задръстен от жестоко движение Ню Йорк се случва нещо невиждано - закъсал в движението и закъсняващ за работа банков чиновник излиза от колата си, събува обувки и започва да бяга по покривите и капаците на заклещените на платното като сардини автомобили. И само така успява да стигне навреме до банката си, като историята му е разказана от всички големи медии на планетата, нарисува я на първата корица на „Доменика дел Кориере“ и щатният илюстратор на приложението. Който пък на последната страница, тоест на задната корица, пресъздава с молив и боички идеята си за очовечаване и урегулиране на уличния трафик след години чрез едноместни прозрачно капсулирани автомобилчета. Нарича ги „синголете“ или „отделенки“, сиреч „изолиранки“ на български, карани от изискано облечени и устремени напред госпожи и господа. Интересното е, че илюстрацията е отпечатана 1 300 000 пъти - ами такъв баснословен е бил по онова време тиражът на в. „Кориере дела сера“!

Изкуствоведите в Италия причисляват сега Валтер Молино към заформилото се преди десетилетия както на Стария континент, така и в Америка и Азия

течение на вестникарските футуристи

Става дума за илюстратори - тогава фотографията все още е била трудна за отпечатване и пресъздаването на събития, на батални или криминални сцени, на „пътешествия“ в бъдещето или подигравката със заслужилите си обществено порицание личности са били поверявани на художниците на вестниците. Като специално склонните от тях да пророкуват идното, „футуристите“, са били разделени на две групи - песимисти, които предричали всеки момент край на света, и оптимисти, които пък вярвали, че той ще оцелее каквито и лошотии да му се случат. И точно един от най-видните представители на последните е Валтер Молино, който е роден 5 ноември 1915 г. в намиращия се на 150 км югоизточно от Милано град Реджо Емилия. През 1938 година завършва Академията за изящни изкуства „Брера“ в Милано, където остава да живее и работи чак до смъртта си на 8 декември 1997 г. Като от 1941 г. та чак до 1967 той е щатен карикатурист художник на най-авторитетния и преди години, и днес италиански вестник „Кориере дела сера“.

Но доста интересен е един друг, по-непознат факт от младите години на художника. След дипломирането си като начало той започва да сътрудничи на хумористични вестници и списания с шаржове на известни личности, рисува и комикси за популярното по онова време издание „Л’Аудаче“. И именно на неговите страници Валтер Молино публикува през 1939 г., при това в няколко поредни броя, футуристичния си роман в картинки

„Вирус - магьосникът от мъртвата гора“


Героят на комикса е изключително жесток и налудничав учен, който използва високите технологии, постиженията на науката във всички сфери и дори паранормалното с една- единствена цел - да завладее света и да подчини жителите му на въртоглавата си воля. Май пак става дума за пророк, предсказвач, ясновидец, прорицател, оракул и т.н., нали?

Иначе заради изящните си рисунки на полуголи и понякога даже голи знойни красавици Валтер Молино е смятан и за баща на елегантната еротика в италианския печат. Но, така да се каже, темата е достойна за отделна и много обстойна студия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.