0

Н а 7 юни Светата ни църква почита Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски и Св. мчца Валерия. Името Валерия има латински произход, като е възможно да произлиза от valerius, родово име от valeo, означаващо "силен съм"; от valere- "който има стойност" или от латинското valens- "здрав". Имен ден празнува и Валери.

На 7 юни Светата ни църква почита Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски и Св. мчца Валерия. Името Валерия има латински произход, като е възможно да произлиза от valerius, родово име от valeo, означаващо "силен съм"; от valere- "който има стойност" или от латинското valens- "здрав". Имен ден празнува и Валери.

Света Валерия

е родена в Кесария, Палестина. Със своите приятелки Мария и Кириакия решили да се отрекат от фалшивите идоли и да не извършват повече езически ритуали и жертвоприношения.

Трите млади жени се скрили в малка къща извън града и живели там известно време. Постели и се молели постоянно на Господ да унищожи идолите, за да може да се утвърди християнството.

Но те били открити и отведени при управителя на Кесария. Той обещал да пощади живота им, ако се съгласят публично да се отрекат от христовата вяра. Те обаче отказали и за наказание били екзекутирани.

На днешния ден църквата почита и

Св. Теодот

Той живял в Анкира, днешна Анкара, по времето на император Диоклетиан. Тайно изповядвал християнски религиозни убеждения, скришом прибирал телата на убитите християни и ги погребвал. Когато управителят разбрал, че свети Теодот извадил телата на седемте девойки-мъченици удавени по негова заповед,, той хвърлил светеца в тъмница, подложил го на зверски мъчения и го убил чрез посичане с меч.