Валентина Маджарова: Въоръжени лица не са нахлували в президенството

Валентина Маджарова: Въоръжени лица не са нахлували в президенството

"Акцията беше насочена към лице, което няма имунитет, спазен е законовият регламент. Сторено е през входа за граждани, един от наблюдаващите прокурори, заедно с един от следователите са влезли през рамка за металдетектор. Въведени са от Димитър Стоянов, а той е вписан в протокола за претърсване и изземване. Въоръжени лица не са нахлували в президенството", заяви Валентина Маджарова -  ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова пред "Нова телевизия" по повод акцията в президентсвото миналата година.

"На 9 юли се извършиха действия по разследването, след надлежно разрешение от български съд", обясни тя.

Според нея няма сгради, които да се ползват с имунитет и неприкосновеност.

"Солидализирам се с мотивите на ВСС, в частност на тези, които гласуваха против отстраняването на Иван Гешев. Законовият регламент е неясен в този случай, което пролича от дължината на дебатите, но не намирам причина такава процедура да не се разпише по-добре от законодателя и да се прилага в случай на необходимост", сподели тя.

Тя категорично заяви, че политици не са били обект на СРС-та по дела на спецпрокуратурата.

По нейните думи прокуратурата може би е бухалка, но въпросът е срещу кои.

По повод доклада на ЕК за върховенството на закона, Маджарова подчерта, че делата на държавни лица са трудни, но това е така навсякъде по света. И припомни, че през миналата година спецпрокуратурата е подвела под наказателна отговорност действащи министър и зам.-министър. Тя заяви, че вина за малкото осъдени има не само прокуратурата, но и съдът. 

А по отношение на новото обвинение към Васил Божков за подривна дейност, ръководителят на Специализираната прокуратура заяви, че е било с комерсиална цел.

Относно закриването на специализираните съдилища и прокуратура, което често обсъждана тема в Народното събрание, Маджарова заяви, че трябва да се подходи мъдро. 

"Искам да направя уточнението, че вярвам, че законодателят ще прояви нужната мъдрост. Вярвам, че това ще бъде сторено след прецизен анализ, важно е с оглед не само на делата, които са на досъдебна фаза. Опасността изниква, когато трябва да се вземе мъдрото решение за делата, които са пренесени да се решават в съдебна зала, защото доста от тях са с много напреднало съдебно следствие, което се е случвало в рамките на година-две. Тук трябва да се подходи изключително мъдро, държавнически и отговорно.", обясни тя. В противен случай, ако станат грешки, ще възникне въпросът дали тази реформа не е направена с оглед "погиването на правосъдието".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.