Валентин Старчев с юбилейна изложба за 85-годишнината си
3

Валентин Старчев с юбилейна изложба за 85-годишнината си

Изтъкнатият монументалист се представя в нова, по-интимна светлина

Само преди две седмици Музей-галерия „Анел” организира изложба с избрани произведения на големия Валентин Старчев за 85-годишнината му, където имахме възможност да видим 7 негови скулптури от гипс, а в края на миналата седмица по същия повод отвори вратите си и галерия „Контраст“. Белязал историята на модерната скулптура с монументалните си проекти от началото на 60-те години на миналия век до днес, именитият български артист сега се представя в нова и непозната, по-задушевна светлина.

Галерия „Контраст“ на ул. „Цар Самуил“ 49 до 7 ноември предлага възможността да се докоснем до едни от най-интимните пластики и рисунки на Старчев. Изложбата е своеобразен поглед назад както към творчеството, така и може би към изминатия житейски път от паметния скулптор, по чието лице са оставили следи

няколко епохи в пластичното изкуство

„Когато човек навърши 85 години, обикновено прави равносметка и аз много се радвам, че две галерии в София в рамките на една седмица показват част от творчеството, и то – от някои от последните години на Вальо Старчев“, сподели по време на вернисажа изкуствоведът Аксиния Джурова, куратор на изложбата и дългогодишен приятел на скулптора, проследил отблизо неговото развитие.

Експозицията ретроспективно върви по стъпките на последните му почти 20 години на артистичната сцена, като в нея са включени работи от 1992-а до 2020-а. Изложени са и 7 нови произведения, непоказвани досега – 4 от рисунките и 3 от скулптурите, където експресивният изобретател е отстъпил място на твореца психолог. „Това е бил моят живот, това съм искал непрекъснато – денем и нощем. Особено през последните години“, казва за експозицията самият Старчев.

Освен върху живота на автора, творбите рефлектират и върху големите, извечни въпроси за пътя на битието и творческото съзидание сами по себе си. Присъстват типичните за художника теми от Христовия цикъл – с няколко рисунки, посветени на Разпятието Христово и Мадоната, но и пластики на Орфей, Идол, вдъхновен от археологически артефакти, открити по българските земи... Срещаме се и с несвършващото вдъхновение на любовта и

жената в нейната най-съкровена непринуденост

„В тези прекрасни интимни неща можем да видим все още един търсещ, незагубил жаждата към живота човек, който, много странно – ние всички наричаме „Старче“, но той е толкова млад, че всички ние бихме се засрамили“, коментира Джурова.

Оставил внушителни отпечатъци навсякъде по света – от паметника „1300 години България” пред НДК в София, който беше демонтиран, през „Раненият Пегас” в София в памет на загиналите български писатели, паметника на 14-те изгорели войници на околовръстния път на София (бронзовата част), Братските могили на падналите за свобода в Плевен и Стара Загора, чак до бюста на Пенчо Славейков в град Брунате, Италия, паметника на Васил Левски в Цариброд, както и бюст-паметника на Капитан Петко войвода на Алеята на Гарибалдийците в Рим – Валентин Старчев без съмнение е жива легенда на модерната скулптура.

Работите му устояват на времето и остават своя почерк в световната артистична традиция въпреки немалкото стилистични и исторически превратности, през които минават. А освен таланта, на помощ на големия скулптор не веднъж се е отзовавало и миналото му на изявен спортист, което му дава възможност освен да „хвърля торбичките с гипс леко“ , както се шегува кураторката, също и да понася с достойнство и триумфите, и ущърбите на битието. „Валентин Старчев беше свидетел на изключително признание, свидетел и на голяма деструкция, но времето ще покаже къде е неговото място“, обобщава Аксиния Джурова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.