Валентин Николов: Токът за бизнеса догодина ще струва колкото в Германия

Валентин Николов: Токът за бизнеса догодина ще струва колкото в Германия

Няма проблеми за големите газови проекти у нас

Време е за приватизация на столичната топлофикация, казва в интервю за "Монитор" председателят на комисията по енергетика в НС

- Г-н Николов, на какво се дължи бъркотията със сметките за парно в София?

- Това е въпрос на организация. Когато тръгнаха да връщат парите (заради поевтиняването със задна дата на природния газ - б. а.), преди да обявят колко точно какви ще са сумите, се обадих на ръководството на дружеството и ги предупредих, че ще стане бъркотия. Обещаха да оправят нещата.

- Въпреки това те приспаднаха от сметките, още преди немалка част от абонатите да са получили изравнителните сметки от топлинните счетоводители.

- Стана пълна каша. Във връзка с това имаше сигнали и от фирмите за топлинно счетоводство.

- Според вас, за да се предотвратят в бъдеще подобни случаи, необходими ли са допълнителни нормативни промени?


- Не.

- В най-голямата топлофикация в страната - столичната, непрекъснато възникват проблеми. Отделно тя има огромни дългове. Не трябваше ли отдавна да се приватизира дружеството, което е собственост на Столична община?

- Отдавна трябваше. Никой обаче не иска дружеството без инсталацията за RDF. Говорил съм с доста инвеститори, включително и финландски, които са проявявали интерес. Тях не ги интересува дейността като топлофикация, защото е на загуба. Там ще трябват много големи инвестиции, за да се повиши ефективността й. За разлика от пловдивската и варненската столичната топлофикация е нискоефективна. От друга страна, обаче проектът за оползотворяване на RDF се реализира с евросредства и това (приватизацията - б. а.) няма как да се случи и се влиза в омагьосан кръг. При нормални процедури Българският енергиен холдинг (БЕХ) би трябвало да влезе в собствеността на топлофикация, защото тя е голям длъжник към БЕХ.

- Колко са дълговете? Стигнаха ли един милиард?

- Не мисля, че са стигнали един милиард, но са доста. Доколкото знам, са общо около 600-700 милиона. Добре че „Булгаргаз“ си удържа част от парите, които трябваше да върне на топлофикация заради поевтиняването на газа.

- Отлагането на утвърждаването на цената на природния газ на обществения доставчик „Булгаргаз“ за септември до какво ще доведе? Няма ли да донесе ново объркване?

- С наближаването на зимата и финансовите стимули, отпускани на бизнеса заради коронавируса, ще има ръст в търсенето на природен газ в Европа. Заради пандемията може да има пък спад на доставките на втечнен метан от САЩ. Това неминуемо ще доведе до поскъпване. Засега обаче стойността на синьото гориво няма да се отрази на цената на топлоенергията за бита, защото от 1 юли КЕВР определи по-висока прогнозна цена на база на предвижданията до края на годината и има резерв.

- След като цената на „Булгаргаз“ бе задържана, за октомври няма ли да се получи прекалено голямо поскъпване?

- Предполагам, че ще се получи. „Булгаргаз“ ще трябва отново да започнат процедурата, защото изтеглиха предложението си за цена и тя остава същата. Новото им предложение ще бъде на база конюнктурата на пазарите на природен газ, които растат. В тази връзка КЕВР трябва да помисли за компенсация на държавното дружество, защото това (задържането на цената - б. а.) ще се отрази като загуба.

- Някои експерти определят въпросното отлагане на цената за септември на природния газ като незаконно, защото бизнесът се чуди как да изчислява разплащанията си?

- Не мога да коментирам това твърдение. По принцип не би трябвало това да притеснява бизнеса, защото има изградена борса. И фирмите е редно да купуват от борсата или с дългосрочни договори от „Булгаргаз“. На „Булгаргаз“ нищо не пречи да формира за целта цена, която да е пазарна.

- Съществуват ли рискове за изпълнението на двата големи газови проекта у нас - за връзката с Гърция (IGB) и инфраструктурата на хъба „Балкан“?

- Не виждам проблем. Може да наложат санкции откъм „Северен поток 2“. Ние си изграждаме мрежата и ще бъде готова до края на годината. Тя няма нищо общо.

- Ще има ли спасение за големите тецове на въглища?

- Гледайки как Европейската комисия бърза със „Зелената сделка“ и е предвидила бюджет за това, не виждам дълго време да търпят държавната помощ, оказвана на трите големи централи в Маришкия басейн. Другите тецове пък са когенерации и също са на държавна помощ. От 2025 г. тя няма да я има.

- И за когенерациите на топлофикациите в страната ли след 5 години ще трябва да се спре кръстосаното субсидиране през цената на електроенергията?

- Когенерациите са регламентирани в евродиректива от 2009 г., но досега ние нямаме ратификация на искането ни за когенерациите. Не знаем дали това, което мислим, че високоефективно комбинирано производство (на ток и топлинна енергия - б. а.) по същия начин го разбира Европейският съюз. Още по-миналата година е подадено уведомление до Европейската комисия, но още нямаме ратификация.


- Какво ще е спасението за големите въглищни тецове? Да преминат изцяло на природен газ ли?

- Това е едното, другото е изграждане на ВЕИ и евентуално ядрена базова мощност. Проектът за нова атомна централа обаче в следващия парламент ще има много противници. Алтернативата на ядрената енергетика е изграждането на повече ВЕИ инсталации и неголеми електроцентрали на природен газ в различни части на страната, които да балансират неравномерното производство на „зелен“ ток.

- В Германия, която се отказа от ядрената си енергетика, как постигат този баланс?

- Там имат големи проблеми, защото свързаността между северните и южните части на страната не е голяма. В един момент при свръхпроизводство на ток от ветрогенераторните си паркове в северните провинции те правят огромен износ към Полша. При малко стихване на вятъра обаче се получават големи проблеми и за да балансират, пускат въглищните си централи, които ги изключват при ниска цена на тока на пазара.

- Включването ни в общата борса за търговия с Унгария и Румъния дава ли надежди за по-ниска цена на електроенергията за бизнеса?

- Мисля, че до края на годината тя ще стане факт и ще можем да купуваме ток от други страни в ЕС и в сегмента „Ден напред“. За това има надежда цената на тока за бизнеса у нас да бъде същата като в Германия. На практика цената в Европа ще бъде горе-долу еднаква и би трябвало да ги няма в България тези колебания от миналата година.

- Как ще коментирате накратко исканията за оставка на правителството?

- Оставка на правителството за съжаление няма да реши нищо. Напротив, ще задълбочи големи кризи. Първо, никой не предлага някаква ясна алтернатива. Освен това идват ужасни кризи в света, които никой не управлява - едната е вирусната, другата - икономическата. Само се наливат едни големи пари, които изкривяват пазарите, само и само да няма големи съкращения на работна сила и за да се задържат бизнеси. В крайна сметка това изкривява пазарите и в един момент ще трябва да се оттеглят тези помощи и тогава никой не знае какво ще се случи.


ВИЗИТКА:


Роден е през 1971 г. в Габрово

Професия: икономист, инженер

Езици: английски, руски

През 1995 г. завършва Техническия университет – София, специалност „Машиностроене и двигатели с вътрешно горене“

Магистър е по финансов мениджмънт в СА "Димитър Ценов", гр. Свищов

Специализирал е политически мениджмънт в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет

Депутат от ГЕРБ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.