Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС: Либерализацията на пазара не означава по-скъп ток

Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС: Либерализацията на пазара не означава по-скъп ток

* БЕХ трябва да поеме управлението на столичната топлофикация

* Следващият парламент ще трябва да реши за скъпата електроенергия от ТЕЦ „Марица-изток 1“ и „3“

- Г-н Николов, докъде стигна либерализацията на пазара на електроенергия в България?

- Срокът за обсъждане на предложенията за промените между първо и второ четене на Закона за енергетиката е удължен до 18 декември. През тази седмица ще имаме срещи с браншовите организации, за да чуем отново тяхното мнение. При Закона за индустриалните паркове имаме повече време - почти до края на януари. За него през следващия месец също ще проведем срещи със заинтересованите страни.

- Преди време бяхте заявили, че скоро и големите лични жилищни имоти ще трябва да купуват ток от борсата и няма вече да са на регулирания пазар. Откога се очаква това да стане?

- За да се получи това, трябва да заработи платформата на КЕВР за търговия с електроенергия, като това се очаква да стане от 1 януари. На нея всички производители и доставчици ще публикуват офертите си и те ще могат да се сравняват от всички играчи на пазара. В тази връзка ще поискаме от всички електроразпределителни дружества, когато фактурират сметките за ток, да заложат в тях товарния профил на своите абонати. Според въпросния профил всеки клиент, който е на свободния пазар, ще знае на каква цена може да купува необходимата му електроенергия. След осигуряването на тази възможност за вземане на информирано решение ще можем да продължим по пътя към пълната либерализация. Вероятно тези нормативни промени ще бъдат обсъждани от следващия парламент. От юли 2021 г. сме заложили да влезе в сила т. нар. механизъм за капацитет. Така вече няма да има регулиране на цените на тока. Ще има лимит само на печалбата, която крайните снабдители към ерепетата ще могат да добавят към борсовата цена, на която са купили тока, продаван на крайните потребители. За пълна либерализация с включването и на битовите потребители с най-ниска инсталирана мощност ще трябва да се премине и през процедура за определяне на енергийно бедните абонати. По принцип законът е готов, но чакаме одобрение от Еврокомисията, по точно от двете й дирекции „Конкурентоспособност“ и „Енергетика“. Предполагам, че до края на годината ще имаме одобрение за пълната либерализация.

- Винаги се говори, че пълната либерализация ще донесе поскъпване на тока. Да не забравяме периодичните рекордни скокове на българската енергийна борса.

- Подобни резки скокове се дължат на ниската ликвидност на енергийната ни борса. Очакваме от следващата година България напълно да се свърже с пазарите на ток с Румъния и Гърция. Общо взето на нашия пазар ще има голямо предлагане и търсене. Няма да има риск да се появи дефицит и оттам да се получи скок на цените.

- На опашката ли сме по либерализация на пазара на електроенергия в Евросъюза?

- Не. Наистина общо взето повечето държави вече са изминали този път. Ние в последните години направихме доста и мисля, че даже изпреварихме Румъния. Те дори направиха крачка назад – оцениха модела си за либерализация като недобър. Гърция даже нямат пазар на електроенергия. У нас регулиран пазар има само за битовите потребители. Да не забравяме, че дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени също отчасти пречат на пълната либерализация и на преминаването към механизма за капацитет.

- Според вас има ли шанс в скоро време да бъдат прекратени договорите с двата американски теца, които надуват цените на тока у нас?

- Чакаме нещата да се решат в дух на добра воля. Да не забравяме, че всички техни разходи, породени от регулацията на пазара, като например за закупуване на въглеродни емисии, за са сметка на държавната Национална енергийна компания (НЕК). Договорите на въпросните централи изтичат към 2024-2025 г. Следващото Народно събрание трябва да реши този проблем, защото и дългосрочни договори и механизъм за капацитет не могат да съществуват едновременно.

- Заговорихме за загуби в енергетиката. Как ще се решат проблемите с двете големи дружества ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Топлофикация-София“? Те са „на червено“ с огромни суми, които непрекъснато се увеличават.

- Честно казано там сме в затворен кръг и е време да се вземат важни решения. „Топлофикация-София“ работи на природен газ и трябва да си увеличи мощностите, работещи в режим на когенерация и така да нараснат приходите й. Всички финансови проблеми на това общинско дружество се прехвърлят на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Затова тази държавна структура би трябвало да влезе във владение на столичната топлофикация и да предприеме стъпки за оздравяването й. Сега принципалът на дружеството е Столична община, там трудно се вземат решения през Общинския съвет. БЕХ ще осигури директно управление от държавата. Така или иначе загубите се понасят от БЕХ и доставчика на гориво „Булгаргаз“.

- Съвсем наскоро „Булгаргаз“ отново подгони столичната топлофикация за неплатени доставки на природен газ.

- Тези спорове няма да затихнат скоро. Ще има само някакви затишия. Сега сигурно топлофикацията ще вземат някакви пари от банка, за да се издължат.

- Да се върнем на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Вярно ли е, че централата, работейки, генерира непрекъснато загуби?

- В момента цената на борсата на електроенергията е добра за ТЕЦ „Марица-изток 2“ и ми е странно защо не работи на пълната си мощност, а само с два от блоковете си.

- Да не би, за да останат поръчки и за ТЕЦ „Марица-изток 1“ и „3“?

- Не би трябвало да се съобразяват с тях, защото имат различно управление. Трябва да си търсят търговския интерес.

- Как мислите, дали трябва отново пределната цена на топлоенергията за бита да се определя за всяко тримесечие? Питам, защото заради слабо търсене цената на природния газ намалява, а на парното и топлата вода остава закована на нивото, определено от 1 юли за цяла година напред.

- Говорих с някои от комисарите в КЕВР. Реално погледнато цената на газа не е достигнала равнището, записано в решението от лятото. От друга страна обаче стойността на въглеродните емисии, плащани от топлофикационните дружества, е много по-висока от прогнозираната – над 30 лв., вместо 25-26 лв. за тон. Има суми за компенсиране, но не е преминато нивото, заложено за промяна на цената на топлоенергията. До края на месеца сигурно ще бъде направен анализ и при необходимост КЕВР ще промени цените на топлофикациите. Законово е уредено, че връщането на надвзети суми става през изравнителните сметки.

- Какъв е коментарът ви на отмененото от Върховния административен съд (ВАС) ценово решение на КЕВР за топлоенергията от април 2017 г.?

- Според мен съдът не е обявил цените за незаконни, а процедурата, по която те са били утвърдени. Чисто процедурно не са си свършили работата. Доколкото знам от регулатора са писали писмо до съда с питане какво да правят.

- В тази връзка не е ли време за избор на ново ръководство на КЕВР?

- Да, точно така. Не е започвана нова процедура и трябва да се стартира. Тази година политическите процеси бяха много динамични и имаше риск всяка една кандидатура да бъде оплюта.

- Сега, след като нещата затихнаха, какво смятате да предприемете?

- Комисията по енергетика в НС трябва да обяви процедурата. След това всеки депутат може да номинира свой кандидат.

- Докъде стигна реализацията на проекта за интерконектора, свързващ Българя и Гърция? Планираше се по него вече да получаваме природен газ от Азербайджан.

- За съжаление там има закъснение в строителството. Забавянето се обяснява с пандемията от коронавируса, но мисля, че работата по реализация на проекта започна доста късно. Това ще ни създаде трудности с доставките и реализацията на газа от Азербайджан, който трябва да потече от 1 януари догодина. Затова вероятно точката за достъп ще бъде сменена на реверса при Кулата. Капацитетът на тази връзка не е малък - по около 4 млн. куб. м на денонощие. Проблемът може да бъде решен отчасти и с виртуалните сделки, като част от руския газ от транзита за Гърция остава у нас, а съседите вместо него получават същото количество от платения от България газ от Азербайджан. Не бива да забравяме обаче, че при по-ниски оферти бизнесът у нас ще иска да си доставя също през реверса при Кулата американски втечнен природен газ, докаран на LNG терминала на остров Ревитуса.


Визитка:

Роден е през 1971 г. в Габрово

Професия: икономист, инженер

Езици: английски, руски

През 1995 г. завършва Техническия университет – София, специалност „Машиностроене и двигатели с вътрешно горене“

Магистър е по финансов мениджмънт в СА "Димитър Ценов", гр. Свищов

Специализирал е политически мениджмънт в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет

Депутат от ГЕРБ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.