0

П родължителното есенно засушаване забави развитието на зимните житни култури и рапицата и постави под въпрос оцеляването на част от поникналите посеви.

Продължителното есенно засушаване забави развитието на зимните житни култури и рапицата и постави под въпрос оцеляването на част от поникналите посеви.

Необичайно ниско за средата на есента е съдържанието на влага при пшеницата в 50 cm и 100 cm почвен слой в по-голямата част от страната. На места в Северозападна България, Софийското поле и Горнотракийската низина (агростанциите: Кнежа, Бъзовец, Лозен, Пловдив, Пазарджик, Сливен) нивото на влагозапасите в еднометровия почвен слой е под 50% от ППВ.

През първата половина на ноември агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури. Прогнозираните валежи в началото и в края на първото десетдневие, в по-голямата част от полските райони ще бъдат недостатъчни за преодоляване  дефицита на влага при зимните житни култури и рапицата в горните почвени слоеве.

Валежи със стопанско значение и съществено повишение на почвените влагозапаси в 50 cm слой се прогнозират през втората половина на ноември. През повечето дни от този период развитието на зимните житни култури и рапицата в полските райони ще се осъществява при средноденонощни температури, близки до климатичните норми.

В края на второто десетдневие се очаква съществено понижение на температурите и във високите полета, където не са изключени и превалявания от сняг, ще настъпи затихване на вегетационните процеси при есенните посеви.

През третото десетдневие на ноември развитието на есенните посеви в по-голямата част от полските райони ще протича с бавни темпове при температури, доближаващи се до биологичния минимум, необходим за вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица. Условия за протичане на по-активни вегетационни процеси при есенните посеви ще се създават предимно в южните и югоизточните райони на страната. В края на ноември при пшеницата и ечемика ще преобладава фаза трети лист. Фаза поникване ще се наблюдава при по-късно засетите ноемврийски посеви. При част от зимните житни култури в крайните южни и източни райони, които през октомври формираха 2-3 лист, ще се наблюдава фаза братене. При рапицата, вследствие есенното засушаване, само малка част от посевите ще успеят до края на ноември ще встъпят в начало на фаза образуване на розетка (5-6 лист).

Прогнозираните минималните температури през месеца, от порядъка на минус 5-8ºС, са над критичните за изостаналите, във фаза поникване, зимни житни култури.

По-подходящи условия за засаждане на овошки и за провеждане на есенните растителнозащитни пръскания през ноември ще има през първата половина от месеца.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ