Валежи  напояват почвата

Агрометеорологична прогноза за периода 25.11 - 01.12.2019 г.

Валежи напояват почвата

През изтеклия седемдневен период в Западна и Централна България падналите валежи в Ново село, Видин, Враца, Лом, Оряхово, Плевен, Велико Търново, Свищов, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Казанлък, Сливен и Чирпан бяха 20-30 mm, а в районите на Кърджали и Сандански и над 50-60 mm.

 Тези валежи подобриха както почвените запаси от влага в горните 20-30 cm, така и условията за протичане на вегетационните процеси при вече засетите и поникнали есенни култури.
През следващия период агрометеорологични условия ще се определят от температури над климатичнaтa нормa за третото десетдневие на ноември. Вегетационните процеси при есенните посеви ще протичат с нормални темпове. Прогнозираните чести валежи в по-голямата част от страната ще продължат да подобряват влагозапасите най-напред в горните, а след това и в по-дълбоките почвени слоеве.
През периода при пшеницата предимно в източните части от страната - Главиница, Карнобат, Долни чифлик и Силистра ще протичат фазите: трети лист, преход към братене и братене. При посевите засети в края на месец октомври и през първото десетдневие на ноември ще се наблюдават фазите поникване и начално листообразуване. Тези фази ще се наблюдават в районите на Търговище, Бъзовец, Павликени, Кнежа, Казанлък и Кюстендил.
През периода сезонните агротехнически мероприятия са свързани със: извършване на фитосанитарни дейности в овощните насаждения (почистване от листа и мумифицирани плодове, отстраняване на сухите клони и остъргване на старата и напукана кора); почистване на площите използвани за отглеждане на зеленчукови култури от растителни остатъци; изкореняване на болните от бактериален рак лози в лозовите масиви, запасяващо торене с фосфорни и калиеви торове и загребване на лозовите главини; провеждане на дълбока оран на полетата предвидени за пролетни окопни култури. Условия за работа на полето ще се създават в дните от средата и самия край на периода, когато се прогнозира относително малка вероятност за валежи.
Драгомир Атанасов
Агрометеоролог в НИМХ

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.