0

В аксините са може би най-голямата надежда за прекратяване на пандемията COVID-19.

Ваксините са може би най-голямата надежда за прекратяване на пандемията COVID-19.

Две фармацевтични компании са подали заявление за разрешение за спешна употреба на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за новите ковид-ваксини, а броят им преди края на годината ще бъде ограничен.

Вероятно сте чували твърдения за тези ваксини срещу COVID-19 в социалните мрежи или от хората наоколо. Също така, бързото разработване и одобряване на тези ваксини може да ви разколебае относно безопасността или ефективността им.

Нека разгледаме някои от митовете, разпространяващи се за ваксините COVID-19.

 

Мит: Ваксините COVID-19 не са безопасни, защото са разработени и тествани бързо.

Факт: Много фармацевтични компании са инвестирали значителни ресурси в бързото разработване на ваксини срещу COVID-19 поради световната криза, породена от пандемията. Тази извънредна ситуация налага спешно реагиране. Това обаче не означава, че компаниите са заобиколили протоколите за безопасност или са извършили неадекватни тестове.

Въпреки че има много кандидати за ваксина срещу COVID-19, ранните данни са обнадеждаващи за ваксината Pfizer, която ще бъде първата разрешена за спешна употреба от FDA. Тази ваксина е създадена с помощта на нова технология, базирана на молекулярната структура на вируса, която позволява да бъде без материали от животински произход и синтезирана чрез ефективен, безклетъчен процес без консерванти. Тази ваксина, разработена от Pfizer/BioNTecH, е изпитана при приблизително 43 000 души.

За да получат разрешение за спешна употреба, производителите трябва да са проследили поне половината от участниците в проучванията в продължение на поне два месеца след завършване на ваксинирането и ваксината трябва да бъде доказано безопасна и ефективна в тази група.

В допълнение към прегледа на безопасността от FDA, Консултативният комитет по имунизация на САЩ е свикал група от експерти по безопасност на ваксините, за да оцени независимо данните за безопасност от клиничното изпитване. Безопасността на ваксината COVID-19 ще продължи да се следи отблизо от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и FDA.

 

Мит: Вече преболедувах от COVID-19 и се възстанових, така че не е необходимо да се ваксинирам за COVID-19.

Факти: Понастоящем няма достатъчно информация, за да се каже дали или за колко време след инфекцията някой е защитен от повторно заразяване с COVID-19. Това се нарича естествен имунитет. Ранните доказателства предполагат, че естественият имунитет от COVID-19 може да не продължи дълго, но са необходими повече проучвания, за да установи това.

Специалистите препоръчват ваксиниране против COVID-19, дори ако преди това сте имали COVID-19. Въпреки това, тези, които са имали COVID-19, трябва да отложат ваксинацията до около 90 дни от поставянето на диагнозата. Хората не трябва да се ваксинират, ако са в карантина или ако имат симптоми на COVID-19.

 

Мит: Ваксините COVID-19 имат тежки странични ефекти.

Факти: Доказано е, че ваксините COVID-19 дават краткосрочни леки или умерени реакции, които отшумяват без усложнения.

Ранните проучвания на ваксината Pfizer/BioNTech показват, че тя е безопасна. Около 15% от хората са развили краткотрайни реакции на мястото на инжектиране. Половината са развили системни реакции, главно главоболие, умора, мускулни болки или треска за ден-два.

Имайте предвид, че тези нежелани реакции показват, че имунната ви система реагира на ваксината. Тези нежелани реакции са чести при ваксинациите.

 

Мит: Няма да има нужда да нося маска, след като се ваксинирам за COVID-19.

Факти: Може да отнеме време на всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, преди да получи такава. Също така, въпреки че ваксината може да ви попречи да се разболеете, не е известно дали все още може да сте носител и да предавате вируса на други след ваксинацията.

Докато не се разбере повече за това колко добре действа ваксината, ще бъде важно да се спазват предпазните мерки, като носенето на маска, спазването на дистанция и честото миене на ръцете.

 

Мит: Повече хора ще починат в резултат на негативен страничен ефект на ваксината против COVID-19, отколкото биха били починалите от вируса.

Факти: Твърдение, разпространено в социалните мрежи, е, че смъртността от COVID-19 е 1% –2% и че хората не трябва да бъдат ваксинирани срещу вирус с толкова висока степен на оцеляване. Въпреки това, 1% смъртност е 10 пъти по-смъртоносна от сезонния грип. Освен това смъртността може да варира в широки граници в зависимост от възрастта, пола и общото здравословно състояние.

За разлика от това, клиничните изпитвания на ваксините срещу COVID-19 показват само краткосрочни леки или умерени реакции, които отшумяват без усложнения.

Някои хора, които се ваксинират, могат да развият симптоми, тъй като имунната им система реагира, това се случва често при каквато и да е ваксина и тези симптоми не се считат за сериозни или животозастрашаващи. Не можете да се заразите с COVID-19 от ваксините COVID-19.

Важно е да се признае, че ваксинирането против COVID-19 не е свързано само с оцеляване от COVID-19. Става въпрос за предотвратяване на разпространението на вируса сред другите и предотвратяване на инфекция, която може да доведе до дългосрочни негативни последици за здравето.

Въпреки че никоя ваксина не е 100% ефективна, ваксинирането е далеч по-добро от не ваксинирането. Ползите надвишават рисковете при здрави хора.

 

Мит: Ваксините срещу COVID-19 са разработени за контрол на населението чрез проследяване с помощта на микрочипове или "нанотрансдуктори" в човешкия мозък.

Факти: Не съществува ваксинен микрочип и ваксината няма да проследява хората или да събира лична информация в база данни.

Този мит се разпространи след коментари, направени от Бил Гейтс от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ относно цифров сертификат за данни за ваксините. Технологията, на която той се позовава, не е микрочип, не е приложена по никакъв начин и не е обвързана с разработването, тестването или разпространението на ваксините срещу COVID-19.

 

Мит: Ваксините срещу COVID-19 ще променят моята ДНК.

Факти: Първите ваксини срещу COVID-19, които излизат на пазара, вероятно ще бъдат ваксини с информационна РНК или иРНК. Информационните РНК-ваксини работят, като изпращат информация до клетките в тялото как да създадат протеин, който предизвиква имунен отговор. Инжектирането на информационна РНК в тялото ви няма да взаимодейства или да направи каквото и да било с ДНК на вашите клетки.