Ваксините на Pfizer-BioNTech и AstraZeneca-ефикасни и срещу делта варианта на COVID-19

Ваксините на Pfizer-BioNTech и AstraZeneca-ефикасни и срещу делта варианта на COVID-19

Ефикасността срещу симптоматично заболяване от делта варианта за Pfizer-BioNTech е 36% след една доза и 88% след две дози. За AstraZeneca това е 30% след една доза и 67% след две.

"Това не означава, че няма защита. Но определено има намалена защита срещу само инфекция или асимптоматично леко заболяване, особено с една доза, но също и с две дози”, коментира Диипти Гурдасани, клиничен епидемиолог в университет кралица Мери в Лондон.

Проучване на РНЕ пък показа, че ваксината Pfizer-BioNTech е 94% ефективна срещу хоспитализация след една доза и 96% ефективна срещу хоспитализация след две дози. AstraZeneca е 71% ефективна след една доза и 92% ефективна след две дози.

"Вариантът Делта е на път да се превърне в доминиращ вариант в световен мащаб поради повишената си преносимост", заяви и  Главният учен на Световната здравна организация - СЗО Соумя Сваминатан заяви по време на конференция. Тя отбеляза, че СЗО е разочарована от резултатите от първоначалното проучване на ваксината CureVac, което показва само 47% ефективност срещу вируса. Ваксината пропусна целта за ефективност от 50%, определена от СЗО и спря стотици потенциални доставки на ваксини.

Делта вариантът вече присъства в повече от 80 страни. По-трансмитивен от алфа варианта, той поражда опасения за по-нататъшни загуби на човешки живот и ограничителни мерки, пише "Дойче веле".

Докато Индия се бори със смъртоносна втора вълна, Великобритания наблюдава нарастване на случаите на COVID-19 въпреки ваксинациите. Германия също е предпазлива по повод на друга вълна, подтикната от делта варианта.

Какво всъщност е делта вариантът?

Най-ранният документиран случай на COVID-19, причинен от вариант делта (B.1.617.2), е открит за първи път в индийския щат Махаращра през октомври 2020 г. и оттогава се е разпространил широко в Индия и по света. Световната здравна организация (СЗО) го определи като "вариант на безпокойство" на 11 май.

Досега СЗО е идентифицирала четири такива: алфа (B.1.1.7), бета (B.1.351), гама (P.1) и делта.

Делта вариантът има множество мутации. Учените не знаят точната функция на тези мутации към този момент, но те са свързани с това да позволят на вируса да се свърже с клетките на хората и да помогне на вируса да избегне някои имунни реакции, коментира Диипти Гурдасани, клиничен епидемиолог в университет кралица Мери в Лондон.

Делта вариантът е широко разпространен и досега е открит в повече от 80 държави, според СЗО. Във Великобритания са открити десетки хиляди случаи, според глобалната научна инициатива GISAID, което е най-големият брой идентифицирани случаи на делта в дадена държава досега.

Каква е разликата между варианта делта и варианта делта плюс?

Появиха се и доклади за по-инфекциозна подлиния на делта варианта, понякога наричана делта плюс или AY.1. Този вариант има мутация K417N, която често се наблюдава в бета варианта, идентифициран за първи път в Южна Африка. В момента няма твърде много случаи на този вариант, според PANGO Lineages, уебсайт, създаден от учени, който позволява на потребителите да задават Sars-CoV-2 последователности на най-вероятните линии.

"Това е мутация, която вероятно е свързана отново с по-добро избягване на ваксините и евентуално дори с повишена преносимост", каза Гурдасани. "Все още не знаем свойствата на този нов вариант с тази конкретна мутация."

Вариантът по-заразен ли е?

Данни от Public Health England (PHE), изпълнителна агенция на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство, показват, че повече от 90% от новите случаи на COVID-19 във Великобритания са от делта варианта.

Към 9 юни Великобритания е потвърдила над 42 000 случая на варианта делта, като от 2 до 9 юни се съобщава за увеличение с близо 30 000. От случаите, потвърдени от PHE, повечето или не са били ваксинирани, или са имали само една доза ваксина.

Изследванията на PHE установиха, че делта вариантът е свързан с 64% увеличен шанс за предаване в сравнение с алфа варианта (B.1.1.7), идентифициран за първи път в Обединеното кралство.

"Това, което забелязахме рано в Индия, беше, че вариантът делта надминава или нараства по-бързо от така наречения вариант от Кент или алфа, който първоначално произхожда от Обединеното кралство", каза Гурдасани, "това беше много тревожно, защото знаехме в този момент във времето, че алфа вариантът вече е по-предаваем от оригиналния вирус."

По-смъртоносен ли е?

Все още има малко данни дали делта вариантът причинява повече смъртни случаи. В Обединеното кралство има 42 смъртни случая, причинени от делта варианта, между 1 февруари и 7 юни. От тях 23 души не са ваксинирани, 7 починаха повече от 21 дни след първата доза ваксина, а 12 починаха повече от две седмици след втората си доза. В сравнение с алфа варианта, делта вариантът е по-вероятно да причини хоспитализация, според PHE.

Повече от 1300 души са приети в болница за всички варианти на COVID-19 от 7 до 13 юни, което е увеличение с 43% спрямо предходната седмица. Както ваксините Pfizer-BioNTech, така и AstraZeneca са малко по-малко ефективни за предотвратяване на хоспитализация при хора с делта вариант в сравнение с тези с алфа вариант.

Ваксината Pfizer-BioNTech е 6% по-малко ефективна за делта варианта след две дози, а AstraZeneca е 1% по-малко ефективна, според PHE.

"Данните от Обединеното кралство ни казват, че е по-вероятно да причини хоспитализация, така че не би било изненадващо, ако се установи, че е по-смъртоносен", каза Гурдасани.

Докато трябва да се извърши по-нататъшна работа за определяне на нивото на защита срещу смърт от делта варианта, PHE заяви, че се очаква да бъде високо. 

"Въпреки че ваксинациите в страни, където те са широко достъпни, могат да предотвратят част от това, тази връзка между случаи и хоспитализациите все още няма да бъде загубена", каза Гурдасани, "ние знаем, че по-голямата част от света все още има много незащитено население, което все още не е ваксинирано. "

Необходима е повече информация за потвърждаване на проучвания и доклади, според които делта вариантът причинява по-тежко заболяване, каза техническият ръководител на СЗО COVID Мария Ван Керхове. "Имаме нужда от повече информация, за да определим: наистина ли е самият вариант или е комбинация от фактори?".

Дали вариантът делта е отговорен основно за ситуацията в Индия, все още не може да бъде научно доказано. За това ще са необходими повече тестове и последователност.

Но Индия е една от страните, най-силно засегнати от пандемията. До момента са регистрирани повече от 29 милиона случая, според университета "Джон Хопкинс", а здравната система е силно претоварена.

Клиничният епидемиолог Гурдасани казва, че в допълнение към разпространението на мутацията, няколко фактора са изиграли роля за масовото разпространение на коронавируса в Индия.

"Мисля, че това е комбинация от много късни действия на правителствата за въвеждане на основни мерки за обществено здраве и прекомерна увереност, че стадният имунитет е постигнат преди това", каза Гурдасани.

Във Великобритания ситуацията се влоши драстично. Седемдневната честота на всички инфекции с COVID-19 е била под 20 в началото на май, но оттогава е нараснала до над 70 нови инфекции на 100 000 души в рамките на една седмица.

Как можем да се предпазим от варианта?

Правила като спазване на разстояние от 1,5 метра, измиване на ръцете, носене на маски и вентилация на помещения предпазват от всички известни варианти на коронавируса, включително делта, коментира германският институт Робърт Кох.

Трябва да се избягва пътуването до така наречените райони с вирусни варианти, тъй като това е увеличило разпространението на коронавируса и неговите варианти от началото на пандемията. Ето защо са необходими изчерпателни карантинни правила, каза Гурдасани.

Ван Керхов от СЗО заяви в Twitter, че обществените здравни и социални мерки "трябва да се използват стратегически и трябва да бъдат подкрепяни от правителства, общности и лица, за да се спрат всички варианти на вируса".

Какви са симптомите на делта варианта?

Според данни от британското приложение ZOE COVID Symptom Study, симптомите, причинени от делта варианта, се различават от родовия вирус и други мутации. Докато хората във Великобритания с COVID-19 съобщават за симптомите си на приложението ZOE, те описват главоболие, болки в гърлото, хрема и температура. В някои случаи има и кашлица.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.