Ваксинират в третата фаза 80 000 изборни експерти (ОБЗОР)

Премиерът: Прозрачността на изборите е изключително важна

Ваксинират в третата фаза 80 000 изборни експерти (ОБЗОР)

До момента 33 държави са дали съгласието си за разкриване на секции за вота на 4 април

Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес за парламентарния вот на 4 април, желаещи да се имунизират. Става въпрос за членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, на РИК и на ЦИК, като сметките показват, че това са над 80 000 души. Бъдещата промяна във ваксинационния план на страната беше докладвана от здравния министър проф. Костадин Ангелов в рамките на свикано от премиера Бойко Борисов работно съвещание в МС.

Министърът се ангажира още на следващото заседание на МС в сряда да внесе необходимите изменения. Членовете на СИК, които ще бъдат командировани за вота в чужбина, също ще бъдат имунизирани. Проф. Ангелов допълни по отношение на указанията за провеждане на изборния процес, че протоколът вече е изготвен и продължава неговото експертно обсъждане.

„Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези, които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души“, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. „В рамките на съществуващия Изборен кодекс, в сътрудничество с ЦИК, търсим допълнителни възможности изборният процес в България да бъде още по-прозрачен“, добави Дончев и допълни, че сравнителен анализ с другите държави членки показват, че

той е един от най-прозрачните в Европа.

Дончев напомни, че от ЦИК до СИК представителство имат всички политически сили и това не са хора, които са част от държавната администрация. Също така в България всеки протокол от СИК е публично достъпен. „Но търсим възможност в рамките на действащото законодателство да осигурим допълнителна прозрачност на изборния процес. Допълнително всеки, който проявява желание – от международна организация до НПО в България, има право да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре“, категоричен беше вицепремиерът и добави, че наличието на повече безпристрастни страни, които да следят изборния процес, ще бъде допълнителен аргумент, че изборите отразяват волята на народа.

„Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете й, но и всички, които доброволно и безплатно желаят, в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани“, заръча премиерът. Това ни е много важно за следващите четири години -

да се проведат прозрачни и точни избори, категоричен бе той.

За вота в чужбина пък посочи, че на 4 април 2/3 от европейските държави празнуват Великден. "В тази пандемия, в тези държави членки, където се забранява влизането, има вечерен час, на Великден организацията на изборните секции ще е изключително сложна. Съжалявам, че не е помислено за това", каза министър-председателят и допълни, че този изборен процес не е "лека работа".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева докладва, че до момента МВнР е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Захариева изтъкна, че се полагат всички необходими усилия и е в сила пълна мобилизация за осигуряването на процеса по гласуването в чужбина на българските граждани на предстоящите парламентарни избори. „След разговори с Министерството на здравеопазването, сме предвидили финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага – и за паравани, защото някъде ще има изискване от съответната държава за плексигласови паравани“, каза още Захариева. Тя изтъкна, че тъй като денят на вота е на 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, това е предизвикало притеснения в МВнР заради допълнителни затруднения, до които може да се стигне предвид ограниченията заради COVID-19. Тя припомни, че на миналия Великден и на коледните празници голяма част от държавите ограничиха пътуванията между регионите в определените страни. "Съжалявам, че датата не беше консултирана, но правим всички усилия да осигурим нормален изборен процес в чубжнина", каза Захариева.

Най-много подвижни урни

ще са нужни в Бургас

„Нивата на заболеваемост спадат. Към днешна дата активните случаи са около 25 000 души. Спрямо тези данни ако приемем, че всички, които могат да гласуват с подвижни урни, пожелаят да направят това, най-много мобилни екипи ще са необходими в Бургас – около 170, а най-малко в областите Видин и Разград - 3“. Това заяви пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, която е член на Обществения съвет към ЦИК.

Подвижните избирателни кутии спрямо данните от днес биха били около 750, което не е невъзможно, коментира тя, като допълни, че в най-лошия вариант хората, които ще обслужват тези мобилни кутии, ще са около 2 400, уточни тя.Екипите, които ще обслужват подвижните избирателни кутии, ще се състоят от трима души. До 16 март следва да са се провели консултациите при кметовете на общините, за да се посочат членовете на мобилните екипи, посочи Ива Лазарова. До 3 дни преди вота трябва да се подават заявленията за гласуване с подвижна урна на лице под карантина и в изолация. Образецът на заявление ще може да се подава както електронно, така и по пощата, подписан саморъчно. Изборните книжа обаче все още не са факт, уточни Лазарова. 


МВР шефът: Лични документи

ще се издават в кратък срок

„Създава се организация за издаване в кратък срок на лични карти, удостоверения за изгубени, откраднати или изгубени лични документи”, каза вътрешният министър Христо Терзийски пред депутатите по време на парламентарния контрол. По думите му се предвиждат мерки за осигуряване участието в изборите на лица с невалидни лични документи в изборния ден. Приоритетите на МВР в провеждането на изборите са гарантирането на сигурността и законността на изборния процес, опазването на обществения ред и противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите, каза министърът. Той поясни, че по време на вота служителите на МВР ще охраняват с всички сили масовите прояви, помещенията за печатане и съхранение на изборни книжа, изборните секции, транспортирането на книжата и техническите устройства за машинно гласуване. Също така ще се извършват и проверки на пожарната безопасност в обектите свързани с подготовката и производството на изборите. Освен това ще бъде открита денонощна телефонна линия и имейл адрес, на който гражданите могат да подават сигнали за нарушения на изборния процес. „Ще се извършват незабавни проверки на всеки получен сигнал”, обеща Терзийски. Стана ясно, че МВР ще осигури предпазни маски за своите служители, които следят за спазването на реда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.