0

З а украинските деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини, съгласно Имунизационния календар на България. Това предвиждат насоките на МЗ за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна, за да могат да бъдат включени в образователния процес у нас.

За украинските деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини, съгласно Имунизационния календар на България. Това предвиждат насоките на МЗ за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна, за да могат да бъдат включени в образователния процес у нас.

Насоките отговарят на разпоредбите на Наредба № 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини и Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България. Независимо че имунизационният календар на Украйна е сходен с този, който се прилага в България, за децата в различните възрастови групи е подготвен индивидуален план в зависимост от това дали има данни за поставени в Украйна ваксини или не, уточняват от здравното ведомство.

Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и те също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации, съгласно Имунизационния календар на България.

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещение в организиран колектив всяко дете следва да бъде изследвано.

Експерти на регионалните здравни инспекции и на регионалните управления на образованието при необходимост ще си сътрудничат относно изискванията за прием на деца в държавните и общинските детски градини и училища.