Ваксинират безплатно в 4 софийски болници

Ваксинират безплатно в 4 софийски болници

Инициативата е в рамките на Европейската имунизационно седмица

Безплатни ваксини ще се поставят в четири временни кабинети в рамките на Европейската имунизационно седмица, която започва от 24 и продължава до 30 април, съобщиха от офиса на Световната здравна организация в София. Те се намират в Първа, Втора, Четвърта и Пета градски болници.

Целта на инициативата е да повиши информираността на хората колко са важни имунизациите, като на фокус тази година са не само детските имунизации, но и необходимостта от поддържане на имунитета чрез ваксини и при младежи, възрастни, както и сред медицинските работници. От там уточниха, че всяка година по света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини. Имунизационният календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести.

Личните лекари са инструктирани да издирят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст, за които няма данни да са имунизирани или пък имат пропуск в имунизационния календар, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

От Министерството на здравеопазването припомниха, че реимунизациите срещу дифтерия се правят на всеки 10 години, а децата се имунизират безплатно срещу 11 страшни заболявания.

497 са случаите на морбили в страната към момента, п рипомни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Намаляват тези в Благоевградска област, но стават повече заболелите в София – град и София – област, допълни той. Д-р Кунчев бе категоричен, че ваксините не дават противопоказания и са единственото средство срещу редица смъртоносни заболявания.

Ваксинацията не е отговорност спрямо собственото ни дете, а и предпазн мярка към другите деца, подчерта д-р Кунчев.

По думите му 7% от децата на 13 месеца нямат първа ваксина срещу морбили, а други 13 на сто 12-годишни – за втора. Той обясни, че става въпрос не само са хора от ромските махали, но и за деца на родители антиваксъри.

Всяка година държавата отделя 40 млн. лв. за ваксини и за изпълнението на имунизационния календар.

В днешно време всяко едно дете, независимо къде е родено и независимо от неговия икономически и социален статус, може да се възползва от ваксините. Ние осъзнаваме каква отговорност носим, за да гарантираме ваксините на всички деца, заяви представителят на Европейския офис на СЗО д-р Сидхарта Санкар Датта.

По думите му имунизацията играе важна роля за общественото здраве и всеки има социална и индивидуална отговорност да постигне имунизационното покритие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.