0

И зраелски доставчик на здравни услуги, който е ваксинирал половин милион души с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech обяви, че само 544 души (0,1%) са диагнозцирани с коронавируса, има четири тежки случая и няма починали хора, пише "Таймс ъв Израел".

Израелски доставчик на здравни услуги, който е ваксинирал половин милион души с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech обяви, че само 544 души (0,1%) са диагнозцирани с коронавируса, има четири тежки случая и няма починали хора, пише "Таймс ъв Израел".

Това означава, че ваксината е с ефективност 93%, съобщиха от Maccabi Healthcare Services, след като сравниха имунизираните с "разнообразна" контролна група от неваксинирани.

Смята се, че ваксината осигурява пълна защита седмица след поставянето на втората доза. Данните на Maccabi покриват всички тези, които са получили втората доза преди седем или повече дни.

Статистиката се следи отблизо по света, тъй като това са първите проучвания в реална среда как се представя ваксината извън клиничните изпитания. До момента данните показват, че ефективността на ваксината в реална среда се доближава до тази при клиничните изпитания (95%).

Тези данни ясно доказват, че ваксината е много ефективна и няма съмнение, че спасява живота на много израелци, коментира доктор Мири Мизрахи Реувени от Maccabi. Тя подчерта, че сред тези, които са ваксинирани и са се заразили с коронавирус, повечето са прекарали инфекцията леко. От всички 523 000 напълно ваксинирани 544 са се заразили с коронавируса, от които 15 са били хоспитализирани. 8 са с леки симптоми, трима с умерени симптоми и четирима с тежки симптоми.