0

Е днодозовата коронавирусна ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson, или J&J) е много по-малко ефективна срещу варианта Делта, отколкото срещу оригиналната версия на COVID-19, показва ново проучване, публикувано онлайн и цитирано от "Ню Йорк таймс".

Еднодозовата коронавирусна ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson, или J&J) е много по-малко ефективна срещу варианта Делта, отколкото срещу оригиналната версия на COVID-19, показва ново проучване, публикувано онлайн и цитирано от "Ню Йорк таймс".

Проучването, което изследва кръвни проби в лабораторни условия и все още не е рецензирано, предполага, че всеки, получил ваксината на J&J може да се наложи да получи втора доза, тъй като по-заразният Делта вариант продължава да се разпространява в САЩ, предава БНР.

"Посланието, което искахме да дадем, не е, че хората не трябва да получават ваксината на J&J, а се надяваме, че в бъдеще тя ще бъде подсилена или с друга доза на J&J, или с една доза на ваксините на Pfizer или на Moderna“, заяви пред "Ню Йорк таймс" ръководителят на изследването Натаниел Ландау, вирусолог от Медицинското училище "Гросман" на Нюйоркския университет.


По-рано този месец базираната в Ню Джърси компания "Джонсън и Джонсън" публикува предварителни данни, показващи, че нейната ваксина е ефективна поне осем месеца след имунизация срещу варианта Делта, появил се за пръв път в Индия.

През май обаче британското правителство публикува проучване, в което се посочва, че единична доза от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), която е сходна по структура с ваксината на "Джонсън и Джонсън", е била само 33% ефективна срещу симптоматично заболяване, причинено от вариантът Делта, докато две дози са били 60% ефективни срещу симптоматично заболяване.

Говорителят на J&J Сиема Кумар заяви пред британското издание "Таймс", че данните от последното проучване "не говорят за пълната същност на имунната защита".

Миналия месец директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) д-р Рошел Валенски заяви пред телевизия NBC, че "имаме всички основания да вярваме, че ваксината на J&J ще се представи добре срещу варианта Делта на коронавируса, както досега срещу другите варианти, циркулиращи в Съединените щати".

Вчера пък д-р Валенски заяви пред американските депутати, че вариантът Делта в момента представлява 83% от всички случаи на Covid-19 в САЩ. По време на същото изслушване главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи каза, че изследователите все още преценяват дали ще са необходими бустерни ваксинационни дози, за да се осигури допълнителна защита.

"Не искаме хората да вярват, че когато се говори за бустерни дози, това означава, че ваксините не са ефективни“, каза Фаучи и допълни: "Те са много ефективни, говорим за тяхната дълготрайност“.

Първоначалните проучвания показват, че иРНК ваксините, произведени от Moderna и Pfizer/BioNTech са ефективни срещу варианта Делта и могат да осигурят защита в продължение на години, при условие че вирусът не мутира далеч отвъд началната си форма.

Вариантът Делта се счита като основна причина за увеличаване на случаите, хоспитализациите и смъртните случаи от Covid-19 през последните седмици, въпреки че данните във всичките тези категории все още са доста под пика на вълната от миналата зима и преобладаващата част от хоспитализациите и смъртните случаи се наблюдават сред неваксинирани хора.