Ваксинационните паспорти – улеснение или дискриминация

Ваксинационните паспорти – улеснение или дискриминация

Призван да улесни постпандемичния ни живот, този сертификат по-скоро ще създаде допълнителен хаос

След повече от година под знака на пандемията, светът е уморен и силно желае да се върне към нормалността. Единият път към това минава през пълната победа над вируса, за което ще е нужна поне още година, ако изобщо стана възможно. Другият път минава през съжителство с вируса и ограничаването на разпространението му чрез масова ваксинация и издаване на ваксинационни сертификати, наричани още ваксинационни или зелени паспорти.

Според плановете, някои от които вече са в ход на реализация, притежателят на такъв документ ще получава сериозна възможност да се върне в голяма степен към предпандемичния си живот. Той ще може да пътува зад граница, без да нужно всеки път да си прави скъпоструващ ПСР тест или да бъда подлаган на карантина. Той ще може да посещава масови мероприятия, към които човечеството неизбежно ще се върне рано или късно, като концерти, футболни мачове, фестивали, карнавали и подобни. Той ще може без ограничения и задръжки да си мисли, че това е новата „нормалност“.

Създаването и пускането в действие на т. нар. ваксинационен сертификат обаче е съпътствано засега поне с повече въпроси, отколкото отговори. Ако оставим настрана чисто техническата страна на въпроса – дали той ще бъде само електронен или и на хартия, възникват редица други проблеми за употребата на спорния документ и дори за етичната му страна.

Преди близо месец Европейската комисия представи своя проект за т. нар. Дигитален зелен сертификат, предназначен да улесни движението в ЕС в условията на пандемия. Според него документът ще бъде доказателство, че притежателят му е ваксиниран срещу Ковид-19, има отрицателен бърз или ПСР тест или е преболедувал и има антитела. Звучи прекрасно. Но... Има няколко но.

Първо, за разработването му трябват поне няколко месеца. В най-най-добрия случай сертификатът ще заработи към средата на юни. Като знаем колко „бързо“ вървят процедурите в рамките на ЕС това изглежда малко вероятно.

Второ, страните членки си запазват правото да налагат или отменят ограничения на пътуващите, но ще трябва да ги уеднаквят и за тези които имат, и за тези които нямат зелен сертификат. Тогава къде остава смисълът на документа?

Трето, макар и Комисията изрично да посочва, че документът има за цел да избегне дискриминацията на неваксинсираните, не става ясно как ще се процедира с хората, които не са ваксинирани, но и не са преболедували, а още по-малко с онези, които просто вирусът не ги „лови“, той като имат вроден клетъчен имунитет.

И четвърто, след представянето на плана в средата на май той потъна някъде в административните дебри между Комисията, Парламента и Съвета и тепърва предстои да видим дали ще го бъде към средата на юни, както е обещано.

Междувременно някои страни членки на ЕС, а и немалко извън Съюза започнаха да подготвят и свои варианти на сертификата. Преди броени дни Дания представи схема, която според правителството в Копенхаген ще помогне за отварянето на бизнеса в страната.

Датският „коронапас“ ще е достъпен в дигитален и хартиен формат за хора, които са ваксинирани с две дози, дали са положителен тест преди 2 до 12 седмици или отрицателен до преди 72 часа. Като начало той дава право на притежателите му да посещават определени места – фризьорски салони, салони за красота и шофьорски курсове, които постепенно ще бъдат разширявани. На 21 април отварят откритите пространства, а след 6 май – ресторанти, музеи, тетра и кина. Очаква се пълно отваряне на 21 май, когато властите са надяват всички над 50 години да бъдат вече ваксинирани. Документът обаче няма поне засега да важи за пътувания.

А какво ще правят онези, които не са ваксинирани, не са преболедували, или са го сторили миналата година? Ще си правят постоянно тестове, за да отидат да изпият едно кафе? Или ще продължават да си стоят по домовете и бавно да полудяват? И като капак на всичко това бизнесите, които си позволят да допуснат клиенти без „коронапас“ ги грози глоба от 400 евро за първо и 6000 евро за второ нарушение. Клиентите пък ще трябва да се бръкнат с 330 евро. Поправете ме, ако греша, но става дума за ужасяваща недомислица или за откровена дискриминация. Чакайте протести. Насрочени са за събота.

Великобритания също е на път да „украси“ своите граждани с подобни сертификати, като според британски министри те са на път да станат „неотменна част от нашия живот“ въпреки сериозната политическа съпротива срещу налагането им. Засега все пак Лондон пипа по-внимателно от Копенхаген.

Като начало ваксинационните сертификати ще бъдат тествани за масови събития като например финалът за Купата на Англия по футбол, който се планира да се проведе с публика по трибуните. По-късно те могат да бъдан наложени за посещаване на молове и места, където се струпват много хора, и дори за ходене на работа, но не и за ползване на градски транспорт, посещение на кръчма или магазин за хранителни стоки.

Схемата, макар и „мека“, вече предизвика съпротива и над 70 депутати от Камарата на общините от всички партии възроптаха срещу налагането й. По думите им те са „разделящи и дискриминационни“, което си е точно така. Лейбъристите вече дадоха да се разбере, че ще гласуват против, ако мерките бъдат внесени за вот в парламента.

Властите се оправдават, че сертификатите ще важат само да края на пандемията, че бизнесите ще могат да избират дали да ги изискват или не и че други държави вече ги изискват на границата. Авиокомпаниите като цяло стоят зад въвеждането им също.

Въпросите обаче си остават, а сертификатите неизбежно ще наложат дискриминация, казват британски експерти. С тези документи няма как да се сдобият хората с определени алергии, бременните, за които не е препоръчително да се ваксинират, както и децата под 16 години. Къде е тяхното място в схемата тогава? Зад борда?

И докато в Европа все пак дебатът е открит, не така стоят нещата в Израел. Еврейската държава проведе най-бързата масова ваксинация в света и логично покрай нея прокара и ваксинационния сертификат. Днес почти всеки в Израел притежава такъв сертификат и е готов да го покаже при поискване. Според очевидци обаче докато той е бил масово изискван в началото на отварянето на страната преди месец, вече все по-рядко се налага той да бъде показван при посещение на магазин или ресторант. Просто на всички им е омръзнало, дори и на контролните органи.

Под сурдинка израелски здравен експерт разкрива, че всъщност сертификатът никога не е бил мислен като истински инструмент за получаване на достъп до определвени места. Целта му е била да постави за момент бариери, за да стимулира по-младите израелци да се ваксинират, след като по-възрастните вече са го направили, с обещанието, че така ще имат достъп до всички свои желани места. Трикът проработил. Сега близо 90 процента от жителите на Израел са ваксинирани, имат зелен сертификат и ходят където искат, дори и без да го показват. Мисля, че коментарът е излишен.

В глобалната неразбория по темата се включи и САЩ. Преди броени дни прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че администрацията се е отказала от идеята да издава ваксинационни паспорти поради опасения за нарушаване на правата на личността. „Правителството няма да поддържа система, която да изиска от американците подобни документи“, заяви във вторник Псаки пред репортери в Белия дом. „Няма да има ваксинационни бази данни на федерално ниво, нито изискване хората да получават ваксинационни паспорти.“.

Глобалният разнобой е очевиден. Още по-очевидно е, че не това е пътят към излизане от пандемията и връщането към нормалността. Ваксинационният паспорт изглежда по-скоро като прехвърляне на отговорност от държавите, които явно не знаят как да се справат с пандемията, към индивидите. Върви се към ново разделение на „добри“ граждани – ваксинирани, преболедували, тествани и „несъвестни“ – неваксинирани, нежелаещи да се ваксинират, неподатливи на вируса. Върви се към стигматизиране на различните, към нежелаещите да се впишат в „новата реалност“. И всичко това уж в името на улеснението, уж в името на връщането към „нормалността“.

С или без ваксинационен паспорт пандемията ще отшуми. Може би не тази година, но догодина със сигурност. Такъв е естественият ход на нещата. А дотогава мерки като „зелени“ сертификати само ще задълбочават и без друго тоталния хаос, в който живее човечеството от 15 месеца насам.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.