ИЗВЪНРЕДНО: Ваксинацията върви ускорено, нови 50 млн.лв. за НАП за затворените сектори (ВИДЕО)
2

На работно заседание в МС:

ИЗВЪНРЕДНО: Ваксинацията върви ускорено, нови 50 млн.лв. за НАП за затворените сектори (ВИДЕО)

10 % повече болни в лечебните заведения, заболеваемостта нагоре с 40 на сто

  • Борисов: Към момента нищо повече не трябва да се затваря
  • Със засилване на ваксинацията, до юни държавата може да излезе от кризата
  • Премиерът изиска решенията за присъственото обучение в общините да се взимат локално
  • До седмица ЕК сключва договор за 7-ма ваксина

България се намира в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. В същото време се ускорява процесът на ваксинация, продължава и изплащането на осигурените от правителството 1000 лв. за всички медицински екипи на първа линия в битката с новия вирус. Нови 50 млн. лева са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените сектори заради пандемията, активно продължава и изпълнението на всички останали антикризисни мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха здравният министър Костадин Ангелов, икономическият Лъчезар Борисов, както и представители на двата щаба - националния и ваксинационния, съобщават от Дондуков 1.

„В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените“, посочи Борисов и напомни положението в други страни.

Напомни, че не само са осигурени парите за медиците на първа линия, но така и тези за пенсионерите - по 50 лева бонус на месец. По думите му е важно и февруари да можем да удържим, докато дойде март, когато трябва да е масовата ваксинация. "Сега буквално се изваждат всички пари, които има в резерва на държавата", каза Борисов ,като изтъкна,че това е без да взимат заеми. Отново напомни, че сме с най-ниския външен дълг и дефицит в Европа. Балансът, който сме държали пък давал най-добри резултати, които имаме - както във икономическата сфера, така и в медицинската статистика. Отново помоли хората да не се събират така масово и изтъкна, че са отворили моловете и магазините, за да се разхождат. "Аз съм убеден, че ще се освободим от тази болест", каза още Борисов.

Премиерът акцентира, че противоепидемичните мерки бяха приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволи свободното движение на хората. „Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се Борисов към здравния министър Костадин Ангелов. Премиерът изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход.

„Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза“, отбеляза премиерът. Борисов изтъкна, че тъй като доставките на ваксините вече са регулярни, може да започне по-масово ваксиниране, както и да бъдат напълно покрити служители като полицаи, военни, учители, работещи в театри, и др.   

Председателят на НОЩ  проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди. Ямбол била една от последните области, която се включила към червената зона.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен, а нарастването било плавно. За седмица положителните проби нараснали с от 4,5 на 8, 5 %, а хоспитализираните минали 3000 във всички болници в страната.Той вижда като проблем нарастването на умората сред хората от мерките. „Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Ако някой е готов да подпише смъртната присъда на още 9 000 българи, да го направи, но това не трябва да сме ние. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, категоричен бе Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов акцентира, че от днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. Напомни, че сме очаква доставка от "Пфайзер", която обаче заради лиши метеорологични условия не пристигнала. В неделя е започнало ваксинирането с тази на "Оксфорт".  „В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата“, добави министърът. Изтъкна, че ситуацията в страната е стабилна.

Ангелов опроверга появили се "напълно неверни" твърдения относно спиране на заплащането от 1000 лв. на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. Министърът подчерта, че средствата са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с COVID-19. Според системата на изплащане на НЗКО парите за януари ще бъдат получени в края на февруари. Относно обещаното увеличение на заплатите в болниците - за лекари 600 лв, за сестрите - 360 лева, а санитарите 120 лева, също ще бъдат получени до края на месеца. И това ще бъде част от заплата им за месец януари. В сряда пък на МС ще внесе постановление за осигуряване на тези средства чрез трансфер към НЗОК.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса -  латиноамериканския и южноафриканския. Предупреди, че вече в съседна Гърция имало от латиноамериканския щам и затова призова за спазване на мерките.

От сдружението на личните лекари пък докладваха, че отдавна са започнали изготвянето на списъците за желаещите ваксина.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че значително се увеличава доставката на ваксини като само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози. Кирилов информира, че Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ и се очаква през следващите седмици ЕК да сключи договор за доставка с производителя й като това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна. По отношение на руската ваксина „Спутник“ директорът на ИАЛ заяви, че Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея.

Икономическият министър Лъчезар Борисов докладва на премиера Борисов, че продължава ускорената работа на правителството по изпълнението на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, и че се обсъжда включването на нови мерки. Министърът заяви, че след разрешение на финансовото ведомство допълнителни 50 млн. лв. са преведени към НАП миналата седмица, за да продължи работата и разплащането към административно затворените сектори.

„Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари“, уточни Лъчезар Борисов. Министърът на икономиката информира, че е обсъдил с национално  представените работодателски организации как ще бъдат разходвани още 211 млн. лева по Механизма на Европейския съюз REACT-EU. „Те бъдат разходвани отново за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса, като първата мярка ще стартира до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на МС, по която мярка имаме получена нотификация от ЕК още декември“, отбеляза министърът. Той докладва, че средствата, достигнали до бизнеса чрез мерките на ББР до момента, са на стойност над 300 млн. лева.  До сега по мярката 60/40 са изплатени 816 млн. лева, като запазените работни места са около 300 000. По мярката „Запази ме“ средствата, достигнали до бизнеса, са 18 млн. лева за 42 000 места, а всичко за месец януари било разплатено.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.