Ваксинация в МО започва с военните, заминаващи на мисии зад граница

Ваксинация в МО започва с военните, заминаващи на мисии зад граница

С най-голям приоритет при ваксинацията срещу COVID-19 на служителите на Министерството на отбраната са военнослужещите, които ще се включат в мисии зад граница. Тяхната имунизация трябва да започне най-късно в началото на февруари, за да се приложат и двете дози на ваксината. Това обясниха за „Монитор” от ведомството.

От там вече са изпратили списъци до здравно министерство с броя на служителите, които до момента са изявили желание да се ваксинират срещу COVID-19. Предварителните разчети са съобразени със зоните на отговорност на многопрофилните болници към Военномедицинска академия (ВМА). „Предвидените противоепидемични мерки, една от които е ваксинацията, ще позволят нормалното изпълнение на служебните задължения на военнослужещите и носенето на бойните дежурства. Предвид отговорностите, свързани с изпълнението на задачите по отбраната на страната, значителна част от военнослужещите изявяват желание да се ваксинират”, посочват от МО.

От там очакват динамика в броя на желаещите да се ваксинират и затова се предвижда периодично актуализиране на списъците. Целта е да бъде осигурена ваксина за всички желаещи.

Медицинската логистика (доставката, разпределението и съхранението на ваксините) и извършването на ваксинацията ще бъдат проведени по указания на началника на ВМА след доставяне на необходимите дози в съответното време, уточняват от Министерството на отбраната. Действията се координират с Националния ваксинационен щаб, като негов член е началникът на Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена към ВМА.

„В момента се изпълнява първата фаза с ваксинация на личния състав от ВМА. Преминаването към следващите фази ще бъде указано от Министерството на здравеопазването”, посочват още от МО. Конкретните срокове за поставянето на ваксини на военнослужещите в определените за това места ще бъдат съобщени в подходящ момент, като ще се спазват всички изисквания при провеждане на ваксинацията, допълват от ведомството.

Като цяло у нас все още се осъществява първа фаза от ваксинационния план и имунизацията на медиците. В областите, в които тя е приключва, ще започнат и с поставянето на дозите на учители, както и обитатели и работещи в социалните домове. В третата фаза на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 включва основните служби и съответните лица, чието намаляване или отсъствие би застрашило обществената безопасност, националната сигурност и/или би повлияло значително на възможността държавните структури да поддържат основни за обществения живот дейности в условията на пандемия. Това са МЗ, МВР, МТИТС, МФ, МП, МО, МЕ, МИ, МОН, МЗХГ и МТСП заедно с техните регионални подразделения и агенции.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.