Ваксинация в блокаж

Ваксинация в блокаж

“Всяко чудо за три дни”, е казал народът ни. По всичко личи, че обнадежден от положителните данни за стихване на пандемията, нашенецът вече не вижда смисъл да се ваксинира. И че пикът на ваксинираните за ден вече е преминат трайно.

Би било жалко обаче, ако се окаже, че бумът е бил, заради отпускарския сезон, който за мнозина е по плажовете на съседни страни.

Със сигурност причината вече не може да се търси в забавената ваксинация или в липсата на ваксини. Напротив, има сведения за изтичане на срока на годност и че се готвим да дарим над 150 000 ваксини на други страни. През уикенда в повечето паркове на страната се отвориха мобилни пунктове за ваксиниране. Но въпреки това броят за ваксинираните през съботния ден достигна приблизително 6000, което е крайно недостатъчно.

Вижда се, че това започва да тревожи здравните ни власти. И оптимистичните прогнози за достигане на колективен имунитет първоначално през лятото, после през есента, сега вече са за неопределено време. А оправдателните тези, че то май повечето българи вече са преминали през вируса, може да звучат добре, но не са успокоителни.

Истината е, че като с всяка пандемия борбата срещу Covid ще приключи едва, когато свърши навсякъде по света е постигнат колективен имунитет. И че в момента много страни са заплашени от нови вълни. Затова големият шанс е в масовото ваксиниране. Не е ли достатъчно вразумяващо, че в Китай се извършват 20 милиона ваксинации на ден, 50% от населението е ваксинирано? В САЩ по 2,2 млн.на ден, повече от 50% ваксинирани, във Великобритания – 58,31 %, Германия – 45,10 %, Франция – 38,81%, Испания – 39,41%, съседна Гръция – 36 %? У нас – над 600 000 са ваксинирани с две дози, което е само около 10 % от населението.

Факт е, че антиваксърските изяви, толерирани през първата година на пандемията, и досега пречат. Но от друга страна, според статистиката, повече от 60 % от сънародниците ни са здравно необразовани, не извършват профилактика и дори не следват препоръчано лечение.  Очевидно, че ще трябва да се търсят допълнителни стимули, както вече се прави в други страни. След като ЕС вече утвърди единен здравен сертификат за пътувания, е добре такива да се въведат и за някои дейности. Например, ваксинираните да имат предимства при започване на работа в социални заведения и служби, където има опасносност за живота, особено на възрастните. 

Всъщност, изводът не е сложен. Ако следващите управляващи, които и да са те, организират високо ваксинационно покритие сред гражданите си, ще им осигурят свободен живот, работеща икономика и просперитет. А тези, които продължават да робуват на фалшиви новини, на невежество и обикновена глупост, ще боледуват, ще умират, ще търпят ограничения, ще губят пари и работата си... Но нека завършим с най-важния извод. А той е, че нищо няма да дойде даром.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.