Ваканция за изрядните платци по кредити (ОБНОВЕНА)

Ваканция за изрядните платци по кредити (ОБНОВЕНА)

Очакваният мораториум върху плащанията по банкови кредити заради причинената от пандемията икономическа криза вече е възможен. Европейският банков орган (ЕБО) даде зелена светлина за банкова ваканция върху плащанията по кредитите в България. Сега правилата трябва да бъдат подготвени от Асоциацията на банките в България (АББ) и ще бъдат представени на Българска народна банка (БНБ), след като ЕБО прие указания за мораториумите.

Насоките целят да изяснят третирането на мораториумите, приложени преди 30 юни 2020 г. Стига да се наложи, този срок може да бъде удължен на по-късен етап. Експертите от ЕБО изтъкват, че подкрепят всякакви мерки за справяне с икономическите последици от коронавируса, но страните-членки трябва да вземат предвид и

възможните рискове, които биха могли да изникнат.

„Очаква се институциите да използват мораториума по прозрачен начин, и да дават информация на компетентните органи”, предупреждават от ЕБО. Една от насоките е банките да дават отсрочки едва след като направят необходимият анализ за платежоспособността на всеки един клиент. Понеже отлагането се въвежда като мярка против коронавируса, банките трябва да знаят, че мораториумът и конкретните насоки на ЕБО може да се използват

в срок до 30 юни тази година.

Мораториумът ще се прилага за максимално широк кръг длъжници, независимо от кредитния им рейтинг, икономически сектор, географска локация или конкретен кредитен продукт. „Не е допустимо мораториумът да се прилага само за длъжниците, включени в списъка за наблюдение, или онези клиенти, които изпитват финансови затруднения преди избухването на пандемията COVID-19”, пишат от ЕБО. Възможно е обаче пакетът мерки за облекчаване на кредитополучателите да се ограничи само до длъжници, които досега не са имали затруднения в обслужването на кредита преди пандемията. Ако в страната има банкова асоциация, то тя също може да отнесе критериите към всеки един свой член.

Мораториумите единствено забавят, а не отменят плащания.

Забавянето на вноски ще бъде само за стари кредити,

а не за такива, теглени след избухването на епидемията. Кредитната ваканция не засяга лихва и главница и не предоговаря общи условия. Не е задължителна за длъжниците, а е по тяхно осмотрение дали ще се възползват. 

На основата на одобрения в ЕБО документ Управителният съвет на БНБ ще приеме решение по прилагането на указанието в България и ще изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в БНБ единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19. Очаква се това да се случи в следващите дни. Досега търговските банки са разгледали три варианта за въпросния мораториум - отлагане на плащанията по кредитите за определен период, отсрочка на главницата и лихвите и отсрочка на плащането само на главницата или само на лихвите. Основната идея обаче е за отлагане на плащанията по кредитите за периода на кризата.

Според насоките на ЕБО банките ще получат облекчения при класифицирането и провизирането на банкови кредити, като така ще освободят неизползваем досега от тях паричен ресурс, който стои по сметките им в БНБ. Също така при забавените плащания вследствие на наложен мораториум, заемите могат да продължават да се считат за обслужвани. Въпреки това банките трябва да продължават да оценяват възможността на кредитополучателя да обслужва задълженията си и нейното евентуално влошаване ще трябва да бъде отчетено по правилата.  Разсрочването на кредит няма да го вкарва автоматично в графата "необслужвани", ако не влошава финансовата позиция на длъжника.

Припомняме, че темата за отлагане на плащания по банкови кредити у нас започна много преди Европейският банков орган (ЕБО) да съобщи, че ще обяви общи критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити. Това се случи преди около седмица, като първоначално се очакваше критериите да станат ясни в сряда, на 1 април. Дни преди изявлението, финансовият министър Владислав Горанов се обяви против въвеждането на подобен мораториум, тъй като той може да влоши състоянието на търговските банки. "Няма как да говорим за мораториум в едни облигационни отношения. Искате ли да направим мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата - раздадените кредити от банките на отделни физически и юридически лица", каза финансовият министър.

Председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов пък изтъкна, че мораториумите ще подпомогнат и гражданите, и бизнеса. Това обаче ще се отнася само за тези, които са изрядни и с добър кредитен рейтинг, и които изпитват затруднения заради коронавируса. „Методиката ще цели да се подпомогнат само изрядните платци, затруднени вследствие на кризата, а не недобросъвестни длъжници”, поясни Андронов и допълни, че търговските банки ще имат готовност да започнат да прилагат реда за отсрочване на кредитни задължения веднага след оповестяването му. „Зa cъжaлeниe, нeмaлĸo ĸлиeнти изпaдaт и щe изпaднaт в зaтpyднeнo пoлoжeниe дa плaщaт cвoитe cмeтĸи, зaдължeния и дa пoгacявaт ĸpeдититe cи. B paмĸитe нa възмoжнocтитe им, бaнĸитe в Бългapия ca peшeни дa пoмoгнaт нa xopaтa и нa бизнeca дa ce cпpaвят в тoвa тpyднo и бeзпpeцeдeнтнo изпитaниe”, пише шефът на асоциацията в тримесечния бюлетин на АББ. По думите му България е участвала активно в изpaбoтвaнeтo нa пpeдлoжeния и пpoмeни, ĸoитo дa oтpaзят фopcмaжopнитe oбcтoятeлcтвa пpи тpeтиpaнeтo зa peгyлaтopни цeли нa пpocpoчия пo ĸpeдити. Облекчаването на изискванията пък ще има положително отражение върху капиталовата aдeĸвaтнocт нa бaнĸитe, ĸaĸтo и въpxy yпpaвлeниeтo нa ĸpeдитния pиcĸ, смята Андронов.

От ЕБО обявиха, че генерализирането на забавените плащания не води до по-добра класификация или вероятност за плащане. Затова трябва да се даде приоритет на индивидуални оценки за вероятността от плащане. Към момента всяка търговска банка предприе индивидуални мерки за справяне с последиците от разпространението на коронавируса, а БНБ задели 9.3 млрд. лв., с които да подкрепи банковата система на България. Най-много средства са за увеличаване ликвидността на банковата система – 7 млрд. лв. За капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система се дават 1.6 млрд. лв. Предвидените за тази година и за 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер се отменят. Вместо това той ще бъде подпомогнат със 700 млн. лв. „Банковият ни сектор навлиза в новата ситуация подсигурен за хоризонт от поне няколко месеца. Във времена, когато самото оцеляване на много други индустрии и бизнес сфери е поставено под въпрос, подготвеността на банките в България позволява да гледаме на тях като част от решението, а не от проблема”, пише и гуверньорът на БНБ Димитър Радев в бюлетина на АББ. По думите му банковият сектор у нас е в „силна изходна позиция” поради успешно минатите стрес тестове на банките през 2016 г. и 2019 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.