Ваканция само с декларация, кръчмите отварят наполовина  (ОБЗОР)

Ваканция само с декларация, кръчмите отварят наполовина (ОБЗОР)

Обществените заведения и малките хотели да бъдат отворени поетапно, но не на пълен капацитет. Разработили сме план за тях, който ще бъде предоставен на Националния оперативен щаб за съгласуване, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, на брифинг в Министерски съвет.

На него бяха представени резултатите от неформална видеоконференция с ресорните министри в ЕС. В момента се обмисля възможността за отваряне на външните части на заведенията. Идеята е да не работят на пълен капацитет, а ако има например 50 места, да се посрещат до 20 или 30 клиенти, с цел да няма струпване на хора.

Също така се разработва декларация, която ще бъде готова в рамките на тази или следващата седмица да пътуване на собствен риск. Дали сме проекта за разглеждане на здравно министерство и от тяхна страна очакваме да направят корекции, ако е необходимо и декларацията да е факт. Идеята с при пътуване туристите да разполагат с такъв документ.

Относно идеята за паспорт COVID-19, чрез който да се гарантира, че туристът не е болен или е преминал вече вируса , все още няма решение на общо Европейско ниво. Обмисля се това да бъде паспорт, карта или декларация за пътуване на собствен риск, което е наше предложение, заяви министърът на туризма.

Предвижда се обаче при отварянето на заведенията и хотелите да има общи правила за работа. В тази връзка Министерството на туризма, заедно с бранша се подготвят за вариант, в който морските курорти да бъдат отворени в началото на юли. Няма как да се даде точен срок за старт на туризма и пътуванията, тъй като все още ясно каква е ситуацията с вируса. Идеята обаче е да се предложат безплатни чадъри или такива на много символична цена по родните плажове, с цел привличане на български туристи. Сред мерките за осигуряване на безопасност на туристите е и наемане на спасители и поставяне на спасителни постове, които тази година ще са разположени на 150 метра един от друг по морските плажове.

На брифинга стана ясно, че Министерството на туризма е изпратило в здравно министерство за одобрение препоръки за хигиените изисквания на плажовете като например разполагането на чадъри и шезлонги, поставянето на спасителни постове и други. Също така се разработили електронно приложение, с което потребителите могат да следят на кои плажове има свободни места и безплатни чадъри. Идеята за безплатни чадъри все още се обсъжда като някои от концесионерите заявяват готовност да не взимат такси за плажните принадлежности, ако им бъде намален наема с 50%, а други със 70%.

На въпрос за това как ще се контролира спазването на изискванията за дистанция на плажа и в морето, Ангелкова заяви, че няма как да оставим някои да виси на плажа и да мъмри туристите, които не спазват изискванията. За тази цел ще разчитаме и на самосъзнанието на самите плажуващи.

Решения

Да бъде създаден така наречения компенсационен фонд, който да осигури ликвидност на туристическите агенти и туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Това е предложила министър Ангелкова на срещата с министрите от ЕС по време на видоконференцията.

Освен това участниците в срещата са се обединили и около това да бъде създаден възстановителен план за туризма. Средствата, които трябва да бъдат осигурени за него са 20% от бюджета за възстановяване на икономиката на ЕС. Да има отделна бюджетна линия насочена към туризма, също е една от идеите обсъждани на срещата. Предложено е още да могат да се използват грантови схеми по линия на Оперативните програми от фирмите в сектора.

Ангелкова коментира още, че се надява в близко бъдеще да се разработят и определят единни правила за пътуване и отваряне на границите на страните в ЕС. Също така такива трябва да има и за работата на хотелите, заведенията и туристите. Така няма да има хаос при пътувания в страната и чужбина. Обсъдено е да има облекчения за издаване на туристически визи.

Сред другите предложения са създаване на Европейска туристическа стратегия за възстановяване на позициите на Европа като туристическа дестинация.

Също така е важно да се отбележи и, че рестартирахме обсъждането за създаване на Гаранционен фонд. Ще стъпим на основата, която беше създадена през 2016 година, но не беше довършена работата по създаването му , заради противоречия в сектора.

Схеми

Ангелкова заяви, че въпреки усилията, които полага правителството и министерството вече има заявка на около 10 на сто от хотелите, че това лято няма да отворят за туристи.

Във връзка с тежкото положение на всички заети в сектора се предвижда отпускане на безвъзмездни средства под формата на грантови схеми, с които ще бъдат финансирани микропредприятията и самоосигуряващите се като екскурзоводи, аниматори и други. В момента има такива по линия на оперативните програми, по които се осигуряват между 3000 и 10 000 лева. Очаква се от тази мярка да се възползват над 32 000 микро и малки предприятия.

Подарък

Ваучерите, които се разработват от министерството ще са като подаръчните ваучери и ще бъдат поимени, за да не могат да се преотстъпват. Идеята е те да бъдат официално платежно средство. Очаква се в рамките на тази или в началото на другата седмица да обявим вариантите за тях. Все още обаче не е ясно дали ще покриват част от стойността на ваканцията, но вероятно ще са за дадена сума, която в някаква степен покрива част от разходите.

Ангелкова заяви още, че в момента прави проверка за това дали застрахователните компании са завишили цените на премиите за сключване на полици в сектора на туризма. Има сигнали от туроператори, че има ръст в цените на полиците „Отговорност на туроператора“, без които реално агентите не могат да работят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.